SME

Správne usušená cibuľa a cesnak sa konzervujú samy

Kedy je správny čas na zber úrody a ako zariadiť,aby nám cibuľoviny vydržali fit až do ďalšej sezóny?

(Zdroj: AdobeStock)

Cesnak i cibuľa predstavujú základ našej kuchyne. Vďaka svojim siliciam dodávajú jedlám špecifickú chuť a vôňu. Okrem svojej aromatickej chuti sú veľmi cenené ako liečivo na veľké spektrum chorôb.

Pestovateľsky patria k zelenine, s ktorou máme počas roka pomerne menej práce. Po zbere je však dôležité správne ich usušiť a uskladniť tak, aby vydržali čo najdlhšie, najlepšie do ďalšej úrody.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Záleží od odrody, kedy budeme cesnak vyberať, všeobecne však platí, že ak je viac ako polovica cesnaku už poľahnutá, je najvyšší čas. Inak sa bude deliť na jednotlivé strúčiky. Ak ho vyberieme príliš skoro, výrazne to ovplyvní dĺžku jeho skladovania.

SkryťVypnúť reklamu

Zber závisí od odrody, ideálny čas nastáva koncom júla alebo začiatkom augusta. Pri cesnaku paličiaku je jedným z ukazovateľov termínu zberu i narovnanie kvetných stvolov.

Pri cibuli je to o niečo zložitejšie, zber netreba urýchliť. Dozrieva postupne, preto sa nedá vyberať naraz. Dôležité je kontrolovať tú časť hneď nad cibuľou, kde vyrastajú listy. Ak je mäkká a listy už skoro uschnuté, je ten správny čas. Inak by cibuľa začala zvnútra hniť a nepodarilo by sa nám ju správne usušiť. V suchom lete uschne na koreni, zase je ju však ťažšie v poraste vidieť.

Cesnak schne v tieni, cibuľa na slnku

Cesnak je dôležité ihneď po vykopaní odnášať z priameho slnka, pri cibuli to nie je také dôležité, cibuľa sa môže dosúšať v radoch niekoľko dní i priamo na hriadke.
Obidva druhy vyberáme rýľom alebo rycími vidlami, v kyprých pôdach sa to dá i bez náradia.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľa sa najlepšie suší v tenkej vrstve v debnách, listy odstraňujeme, až keď sú úplne usušené, vtedy sa dajú ľahko odtrhnúť i rukami.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 749
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 253
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 928
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 968
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 821
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu