Cesnak i cibuľa predstavujú základ našej kuchyne. Vďaka svojim siliciam dodávajú jedlám špecifickú chuť a vôňu. Okrem svojej aromatickej chuti sú veľmi cenené ako liečivo na veľké spektrum chorôb.
Pestovateľsky patria k zelenine, s ktorou máme počas roka pomerne menej práce. Po zbere je však dôležité správne ich usušiť a uskladniť tak, aby vydržali čo najdlhšie, najlepšie do ďalšej úrody.
Záleží od odrody, kedy budeme cesnak vyberať, všeobecne však platí, že ak je viac ako polovica cesnaku už poľahnutá, je najvyšší čas. Inak sa bude deliť na jednotlivé strúčiky. Ak ho vyberieme príliš skoro, výrazne to ovplyvní dĺžku jeho skladovania.
Zber závisí od odrody, ideálny čas nastáva koncom júla alebo začiatkom augusta. Pri cesnaku paličiaku je jedným z ukazovateľov termínu zberu i narovnanie kvetných stvolov.
Pri cibuli je to o niečo zložitejšie, zber netreba urýchliť. Dozrieva postupne, preto sa nedá vyberať naraz. Dôležité je kontrolovať tú časť hneď nad cibuľou, kde vyrastajú listy. Ak je mäkká a listy už skoro uschnuté, je ten správny čas. Inak by cibuľa začala zvnútra hniť a nepodarilo by sa nám ju správne usušiť. V suchom lete uschne na koreni, zase je ju však ťažšie v poraste vidieť.

Cesnak schne v tieni, cibuľa na slnku
Cesnak je dôležité ihneď po vykopaní odnášať z priameho slnka, pri cibuli to nie je také dôležité, cibuľa sa môže dosúšať v radoch niekoľko dní i priamo na hriadke.
Obidva druhy vyberáme rýľom alebo rycími vidlami, v kyprých pôdach sa to dá i bez náradia.
Cibuľa sa najlepšie suší v tenkej vrstve v debnách, listy odstraňujeme, až keď sú úplne usušené, vtedy sa dajú ľahko odtrhnúť i rukami.