SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Správne usušená cibuľa a cesnak sa konzervujú samy

Kedy je správny čas na zber úrody a ako zariadiť,aby nám cibuľoviny vydržali fit až do ďalšej sezóny?

(Zdroj: AdobeStock)

Cesnak i cibuľa predstavujú základ našej kuchyne. Vďaka svojim siliciam dodávajú jedlám špecifickú chuť a vôňu. Okrem svojej aromatickej chuti sú veľmi cenené ako liečivo na veľké spektrum chorôb.

Pestovateľsky patria k zelenine, s ktorou máme počas roka pomerne menej práce. Po zbere je však dôležité správne ich usušiť a uskladniť tak, aby vydržali čo najdlhšie, najlepšie do ďalšej úrody.

Záleží od odrody, kedy budeme cesnak vyberať, všeobecne však platí, že ak je viac ako polovica cesnaku už poľahnutá, je najvyšší čas. Inak sa bude deliť na jednotlivé strúčiky. Ak ho vyberieme príliš skoro, výrazne to ovplyvní dĺžku jeho skladovania.

Zber závisí od odrody, ideálny čas nastáva koncom júla alebo začiatkom augusta. Pri cesnaku paličiaku je jedným z ukazovateľov termínu zberu i narovnanie kvetných stvolov.

SkryťVypnúť reklamu

Pri cibuli je to o niečo zložitejšie, zber netreba urýchliť. Dozrieva postupne, preto sa nedá vyberať naraz. Dôležité je kontrolovať tú časť hneď nad cibuľou, kde vyrastajú listy. Ak je mäkká a listy už skoro uschnuté, je ten správny čas. Inak by cibuľa začala zvnútra hniť a nepodarilo by sa nám ju správne usušiť. V suchom lete uschne na koreni, zase je ju však ťažšie v poraste vidieť.

Cesnak schne v tieni, cibuľa na slnku

Cesnak je dôležité ihneď po vykopaní odnášať z priameho slnka, pri cibuli to nie je také dôležité, cibuľa sa môže dosúšať v radoch niekoľko dní i priamo na hriadke.
Obidva druhy vyberáme rýľom alebo rycími vidlami, v kyprých pôdach sa to dá i bez náradia.

Cibuľa sa najlepšie suší v tenkej vrstve v debnách, listy odstraňujeme, až keď sú úplne usušené, vtedy sa dajú ľahko odtrhnúť i rukami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  2. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  5. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  10. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 30 887
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 811
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 888
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 278
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 800
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 295
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 915
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 758
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 10 733
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 107
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Záhrada

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Minister Naď vysvetľuje podrobnosti plošného testovania (minúta po minúte)

Na Slovensku za pondelok pribudlo 901 prípadov nákazy novým koronavírusom pri 5 899 testoch. Pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu COVID-19, celkový počet obetí je 176. Aktívnych prípadov nákazy je aktuálne 34 872.

Minister obrany SR Jaroslav Naď.
Vládna limuzína, v ktorej sedel predseda parlamentu Boris Kollár, a ktorá havarovala za Slovnaftom na ulici Mramorova v Bratislave v sobotu 24. októbra 2020.
Scenáristka a spisovateľka Hana Lasicová.
Cynická obluda

Poľovnícka výnimka

Zatiaľ čo matky nemôžu ísť ani kočíkovať do parku, poľovníci môžu hromadne chodiť strieľať na všetko, čo sa pohne.

Neprehliadnite tiež

Seriál - Na chalupe

Prečo budovať odkvapové chodníčky a gánky pri chalupe?

Odvedú vlhkosť, zabránia podmývaniu základov a navyše zvyšujú komfort a výzor.

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Sezóna jedlých gaštanov je v plnom prúde

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?