Má mimoriadny význam v aromaterapii, kozmetike, ale aj v gastronómii. Táto vytrvalá hluchavkovitá medonosná rastlina, poloker, si vystačí aj s chudobnejšou pôdou.
Znáša sucho, vábi užitočné opeľovače, kým dotieravý hmyz skôr odpudzuje. Nemala by preto chýbať v žiadnom dvore, na balkóne, terase či v prírodnej záhradke.
Viete o nej už všetko?
Na našom území sa spočiatku pestovala iba v blízkosti kláštorných múrov. No už pred pár tisícročiami ju poznali v starobylom Egypte, v Grécku aj v Ríme. Slúžila na prípravu vonných mastí, parfumov i na balzamovanie.
Latinský názov lavandule je odvodený od slova lavare, čo znamená umývať sa. Známe sú jej upokojujúce účinky, pôsobí proti kašľu i migrénam.
Vdychovanie jej vône upokojuje, zaháňa depresiu a navodzuje dobré rozpoloženie pred spánkom. Hojne sa využíva aj v kuchyni pri varení či pečení. Na pestovanie je nenáročná, znáša i dlhodobé suchá a rastie v každej pôde. Čo potrebuje, je dostatočne slnečné stanovisko.