Žiadna iná hydina neprinesie na stôl hospodára toľko mäsa ako morka. Zušľachtili ju na americkom kontinente, z ktorého sa dostala do európskych dvorov.
Stretnete sa s ňou častejšie na farmách ako vo vidieckych dvoroch, kde morky zvykli nocou hradovať na vysokých stromoch, chránené pred predátormi.
Bez toho, aby potrebovali špeciálne ustajnenie. Svojou mohutnosťou a silou dokážu budiť rešpekt, v skutočnosti sú viac zvedavé a hravé než autoritatívne.
Vraví sa, že kto nepokoril po výkrme silu morky, nie je gazda. Nie náhodou mu za tento výkon prináleží odmena v podobe siedmich druhov mäsa. Za starostlivosť a poctivé kŕmenie, ktoré nestojí iba na pastve a obilí.
Základ je v bielkovinách ďateliny, lucerny a miešaniek bôbovitých rastlín. S ktorými plemenami a hybridmi sa dnes môžete stretnúť?
Morka bronzová
Divoké sfarbenie tohto plemena a jeho stavba tela s mimoriadne osvaleným hrudníkom priam napovedajú, že ide o jedno z prvých zdomácnených plemien, z ktorého vychádzajú ďalšie stupne šľachtenia.
Hoci svojou jatočnou váhou od 11 (morka) do 18 (moriak) kilogramov nejde v porovnaní s brojlerovými hybridmi o žiadnych rekordérov, zaujímavosťou je atraktívna znášková úžitkovosť. Morka bronzová znesie za sezónu až 100 vajíčok, ktoré je možné nasadiť nielen do liahne, ale aj upotrebiť v kuchyni.