V čase letného slnovratu v bylinách vysoko stúpa obsah najcennejších substancií. V tých záhradných aj v divorastúcich. Uchovať silu svätojánskych bylín môžeme nielen v sušenom stave, ale aj prostredníctvom tinktúr a olejov. Ich výhodou je veľmi dlhá trvanlivosť.
Proces výroby bylinných tinktúr je veľmi jednoduchý. Základom sú byliny nazbierané zrána, pred rozkvitnutím a v čistom prostredí. Vďaka alkoholu sa z nich uvoľnia aj látky, ktoré nie sú rozpustné vo vode, a teda pri príprave čaju sa nevylúhujú.

Jeden diel umytých, čerstvo natrhaných byliniek zalejeme piatimi dielmi štyridsaťpercentného alkoholu. Fľašu uzatvoríme a uložíme na tienisté miesto a aspoň raz denne ju pretrepeme, aby sa látky lepšie uvoľňovali. Po troch týždňoch tinktúru prefiltrujeme. Uchováme ju ideálne v tmavej fľaši a užívame.
Obvykle sa užíva 20 – 25 kvapiek trikrát denne. Presnú dávku pre dospelého človeka je dobré skonzultovať podľa druhu tinktúry so skúsenejšími.
Tinktúra z oregana na dobrú myseľ
Podomácky si môžete veľmi jednoducho vyrobiť napríklad antibakteriálnu tinktúru proti kašľu z materinej dúšky alebo mätovú, ktorá uľaví pri žalúdočných a črevných trápeniach.

Tinktúra z pamajorána obyčajného, čiže oregana, je tiež výborná na problémy tráviacej sústavy. Obsahuje látku karvakrol, vďaka ktorej má veľmi silné protiplesňové, antivírusové a antibakteriálne účinky. Dokonca likviduje rakovinové bunky.
A ako napovedá český preklad názvu dobromysl, je osožná aj pri depresívnych stavoch.