Pri potulkách vinicami nás zavše môže prekvapiť zaujímavý jav. Na oboch koncoch zelenajúcich sa vinohradov rastú kríky s rozkvitajúcimi ružami.
Niekto si povie: Ruže vo vinici? Aký pekný nápad. Ale čo okrem estetického zážitku tento zámer zahŕňa? Ruža dokáže v predstihu odhaliť ochorenie viniča.
Na začiatku 19. storočia sa v oblasti Champagne, známej produkciou šampanského, rozšírila voška viničová pôvodom z Ameriky. Spôsobuje nebezpečnú chorobu viniča hroznorodého - fyloxéru. Našla tu dobré podmienky na rozvoj a prakticky zdecimovala nielen miestne, ale aj európske vinice.
Vinohradníci sa poučili. Pôvodné odrody navrúbľovali na odolné americké podpníky a zároveň využili aj indikačné schopnosti ruží, ktoré začali sadiť do vinice ako poistku.
Kráľovná kvetov
- Ružu nazvala kráľovnou kvetov starogrécka poetka Sapfó (627 – 568 pred n. l.). Napísala deväť básnických kníh predchnutých láskou, priateľstvom a krásou. Zachovali sa z nich len zlomky a jediná kompletná óda Modlitba k Afrodite. Väčšina jej básní bola zničená. Napriek tomu dodnes všetci ružu nazývame tak, ako ju nazvala Sapfó niekedy 600 rokov pred Kristom.
Okrem révy si pestovatelia všímajú aj listy na ružových kroch. Ak zbadajú biely povlak, vedia, čo to znamená. Na vinnú révu sa chystá zaútočiť hubová choroba Oidium (múčnatka).
Tá sa na ružových listoch objaví niekoľko dní v predstihu, preto je ešte čas na ochranné opatrenia.
Ruža vie odhaliť aj nedostatok minerálnych látok, hubové ochorenie botritídu a eutypiózu viniča.
Dnes sa do viníc najčastejšie vysádzajú anglické kultivary ruží, ktoré pomáhajú náchylnejším odrodám viniča ako Modrý Portugal alebo Müller Thurgau.
Dokonca, niektoré anglické ruže majú vplyv na vôňu budúcich vín, napríklad Tramínu.