Šalát patrí medzi ľahšie druhy na semenárenie. Botanicky je jednoročný a samoopelivý, je to teda druh vhodný aj pre začiatočníkov. Výber na osivo robíme pri šaláte koncom jari a začiatkom leta, keď sa tvoria hlávky.
Pri šaláte sa zvyčajne predpestovávajú sadenice, aby sme skrátili čas, keď si budeme môcť priniesť prvé hlávky do kuchyne. Rovnako postupujeme aj pri semenárstve.
Šalát pestujeme spravidla v druhej trati po organicky hnojenej predplodine. Tak ako všetka listová zelenina potrebuje dostatok vody, aby rástol rýchlo – teda ako z vody.
Skoré výsevy sú základom úspechu
Na semeno volíme prednostne skoré výsevy, aby rastliny mali čas vyvinúť pekné hlávky a semeno v lete stihlo dobre vyzrieť a zozbierali sme ho ideálne ešte v suchom letnom počasí. Najmä neskoré šaláty pri oneskorenom siatí a výsadbe zrejú až na konci leta, keď je už počasie vlhkejšie, vyskytujú sa hmly a môže hroziť plesnivenie semien na rastlinách.
Pri výsadbe sadeníc dbáme na to, že semenný šalát bude v kvete potrebovať viac miesta ako konzumný a sadíme ho preto už do širšieho sponu, podľa odrody asi 30 x 30 až 40 x 40 centimetrov. Okopávame, odburiňujeme a zalievame takisto, ako sme zvyknutí pri bežnom pestovaní na konzum.

Pri pestovaní na semeno je dôležité urobiť výber; nie každý šalát sa totiž na osivo hodí. Výber, alebo odborne povedané selekciu, urobíme, keď šalát dosiahne konzumnú zrelosť, teda veľkosť, keď by sme ho zberali na spracovanie v kuchyni.
Vyberieme pekné, odrodovo typické, stredné až väčšie, dobre zavinuté, uzavreté, pevné hlávky. Pevnosť hlávky zistíme ľahkým opatrným pohmatom prstami.