Vedeli ste, že spomedzi muchovníkov, ktoré poznáme iba zo záhradných centier, jeden druh rastie aj v našej voľnej prírode?
Prečítajte si tiež, ako si pripraviť ďatelinové pakory a aké mnohoraké využitie v rozličných kuchyniach sveta nachádza mäta.
Hadí cesnak
O medveďom cesnaku už každý počul, ale málokto vie, že na Slovensku rastie ešte iný, veľmi podobný druh, hadí cesnak. Je u nás pomerne vzácny, rastie najmä vo vyšších polohách, ale v Ázii je oveľa bežnejší ako cesnak medvedí.
V Rusku je to najčastejšie zberaná divo rastúca rastlina. Najbežnejšie sa tam kvasí (ako uhorky kvasáky – teda zaliaty slanou vodou) a kvasený cesnak medvedí a hadí sa predávajú na tržniciach aj v Moskve.
Využíva sa tiež v Gruzínsku, Číne, Kórei či Japonsku, všade, kde hojne rastie. Aj v Alpách ho nájdeme. Rímski vojaci verili, že keď ho zjedia, zvíťazia, preto jeho latinský názov je Allium victorialis – v preklade „cesnak víťazný“.
Ako ho rozpoznáme od medvedieho cesnaku? Z jednej cibule vyrastajú často tri listy a ukladajú sa charakteristickým spôsobom, vtedy sa dá ľahko spoznať. Ešte ľahšie sa dá spoznať, keď ide do kvetu.

Kvetové puky nájdeme na charakteristicky ohnutých stopkách (až keď sa puky otvoria kvetové stopky sa vystrú) a kvety majú žltý nádych oproti čisto bielym kvetom medvedieho cesnaku. Ak sa teda vyberiete do Nízkych Tatier či Fatry v júni, tak ho možno nájdete.
Cesnak orešcový na pacibuľky
Zatiaľ čo v júni sa na medvedí a hadí cesnak musíme vybrať do vysokých hôr, v nížinách nachádzame iný vynikajúci druh cesnaku. Ide o cesnak orešcový (Allium scorodoprasum). Rastie roztrúsene od nížin po pahorkatiny, v teplejších oblastiach je hojnejší.