SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Hoštětín preslávili ekologické projekty i návšteva princa Charlesa

Mušty dokážu zachovať sviežosť ovocia.

Radim Machů (vpravo) zasvätil do tajov výroby chýrneho hostětínskeho muštu aj princa Charlesa (uprostred).Radim Machů (vpravo) zasvätil do tajov výroby chýrneho hostětínskeho muštu aj princa Charlesa (uprostred). (Zdroj: NADJA MEISTER)

Za posledných desať rokov sa aj u nás výrazne rozšírila ponuka ovocných štiav a muštov. Vzniklo množstvo drobných spracovateľov. Prvá biomuštáreň u našich západných susedov vznikla v Hostětíne a tento rok oslávi dvadsiate výročie svojho založenia.

O poslaní a cieľoch Hostětínskej muštárne sme sa zhovárali s jej správcom Radimom Machů.

Čo je poslaním Hostětínskej muštárne?

Muštáreň nadväzuje na širšie ciele svojho zakladateľa, spolku Tradície Bielych Karpát. Naším poslaním je vyrábať kvalitné výrobky zo surovín predovšetkým regionálneho pôvodu.

Výrobou a spracovaním bioproduktov postupmi ohľaduplnými k prírode chceme prispievať k ochrane životného prostredia.

Líši sa niečím váš spôsob spracovania šťavy od iných podobných produktov?

Prvý a podstatný rozdiel je v spracovaných jablkách, teda v ich pestovaní. Kým biosadári môžu používať iba biologické a prírodné prípravky na ochranu sadov, pestovanie v konvenčnej, resp. integrovanej produkcii je náročné na použitie syntetických postrekov.

SkryťVypnúť reklamu

Pri spracovaní dodržiavame tradičný výrobný postup, ktorý je založený na zachovaní prirodzeného obsahu vlákniny v mušte – rozlišovacím znakom je potom sediment na dne fľaše.

Zachovaná vláknina v mušte sa priaznivo podieľa na kvalite šťavy: tá na seba viaže napríklad viac antioxidantov ako filtrovaná šťava.

V akých množstvách vyrábate a ktoré mušty majú najväčší úspech?

Ročne spracujeme okolo 150 až 200 ton jabĺk. Najpredávanejšia je čistá jablková šťava. Zákazníci si obľúbili aj jablkový mušt s rakytníkom, červenou repou, aróniou či marhuľou. Pred tromi rokmi sme začali vyrábať jablčný bioocot a teší nás záujem o tento výrobok.

Je pre vás podstatné, od koho a v akej kvalite získavate suroviny?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 089
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 692
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 301
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 804
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 580
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 107
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 568
  8. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 550
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 081
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 037
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.