Za posledných desať rokov sa aj u nás výrazne rozšírila ponuka ovocných štiav a muštov. Vzniklo množstvo drobných spracovateľov. Prvá biomuštáreň u našich západných susedov vznikla v Hostětíne a tento rok oslávi dvadsiate výročie svojho založenia.
O poslaní a cieľoch Hostětínskej muštárne sme sa zhovárali s jej správcom Radimom Machů.
Čo je poslaním Hostětínskej muštárne?
Muštáreň nadväzuje na širšie ciele svojho zakladateľa, spolku Tradície Bielych Karpát. Naším poslaním je vyrábať kvalitné výrobky zo surovín predovšetkým regionálneho pôvodu.
Výrobou a spracovaním bioproduktov postupmi ohľaduplnými k prírode chceme prispievať k ochrane životného prostredia.
Líši sa niečím váš spôsob spracovania šťavy od iných podobných produktov?
Prvý a podstatný rozdiel je v spracovaných jablkách, teda v ich pestovaní. Kým biosadári môžu používať iba biologické a prírodné prípravky na ochranu sadov, pestovanie v konvenčnej, resp. integrovanej produkcii je náročné na použitie syntetických postrekov.
Pri spracovaní dodržiavame tradičný výrobný postup, ktorý je založený na zachovaní prirodzeného obsahu vlákniny v mušte – rozlišovacím znakom je potom sediment na dne fľaše.

Zachovaná vláknina v mušte sa priaznivo podieľa na kvalite šťavy: tá na seba viaže napríklad viac antioxidantov ako filtrovaná šťava.
V akých množstvách vyrábate a ktoré mušty majú najväčší úspech?
Ročne spracujeme okolo 150 až 200 ton jabĺk. Najpredávanejšia je čistá jablková šťava. Zákazníci si obľúbili aj jablkový mušt s rakytníkom, červenou repou, aróniou či marhuľou. Pred tromi rokmi sme začali vyrábať jablčný bioocot a teší nás záujem o tento výrobok.
Je pre vás podstatné, od koho a v akej kvalite získavate suroviny?