SME

Hoštětín preslávili ekologické projekty i návšteva princa Charlesa

Mušty dokážu zachovať sviežosť ovocia.

Radim Machů (vpravo) zasvätil do tajov výroby chýrneho hostětínskeho muštu aj princa Charlesa (uprostred).Radim Machů (vpravo) zasvätil do tajov výroby chýrneho hostětínskeho muštu aj princa Charlesa (uprostred). (Zdroj: NADJA MEISTER)

Za posledných desať rokov sa aj u nás výrazne rozšírila ponuka ovocných štiav a muštov. Vzniklo množstvo drobných spracovateľov. Prvá biomuštáreň u našich západných susedov vznikla v Hostětíne a tento rok oslávi dvadsiate výročie svojho založenia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O poslaní a cieľoch Hostětínskej muštárne sme sa zhovárali s jej správcom Radimom Machů.

Čo je poslaním Hostětínskej muštárne?

Muštáreň nadväzuje na širšie ciele svojho zakladateľa, spolku Tradície Bielych Karpát. Naším poslaním je vyrábať kvalitné výrobky zo surovín predovšetkým regionálneho pôvodu.

SkryťVypnúť reklamu

Výrobou a spracovaním bioproduktov postupmi ohľaduplnými k prírode chceme prispievať k ochrane životného prostredia.

Líši sa niečím váš spôsob spracovania šťavy od iných podobných produktov?

Prvý a podstatný rozdiel je v spracovaných jablkách, teda v ich pestovaní. Kým biosadári môžu používať iba biologické a prírodné prípravky na ochranu sadov, pestovanie v konvenčnej, resp. integrovanej produkcii je náročné na použitie syntetických postrekov.

Pri spracovaní dodržiavame tradičný výrobný postup, ktorý je založený na zachovaní prirodzeného obsahu vlákniny v mušte – rozlišovacím znakom je potom sediment na dne fľaše.

Zachovaná vláknina v mušte sa priaznivo podieľa na kvalite šťavy: tá na seba viaže napríklad viac antioxidantov ako filtrovaná šťava.

SkryťVypnúť reklamu

V akých množstvách vyrábate a ktoré mušty majú najväčší úspech?

Ročne spracujeme okolo 150 až 200 ton jabĺk. Najpredávanejšia je čistá jablková šťava. Zákazníci si obľúbili aj jablkový mušt s rakytníkom, červenou repou, aróniou či marhuľou. Pred tromi rokmi sme začali vyrábať jablčný bioocot a teší nás záujem o tento výrobok.

Je pre vás podstatné, od koho a v akej kvalite získavate suroviny?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 777
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 283
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 861
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 980
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 828
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 432
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu