SME

Aké ovociny sa pestovali v starých vidieckych dvoroch?

Chceli by ste záhradu a sad s nádychom starých časov?

(Zdroj: PIXABAY)

Vidiecke dvory opäť ožívajú. Našťastie. Môže za to zjavne i doba, v ktorej sme sa ocitli. Čoraz intenzívnejšie cítiť návrat ku koreňom. Akú mali podobu gazdovstvá a kde mali miesto jednotlivé ovocné druhy?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Moderné ovocinárstvo je dnes u nás už na špičkovej úrovni. O tom niet najmenších pochýb.

Veľkovýroba je plná technológií často až na priveľmi sofistikovanej úrovni, ktorá bežnému človeku nič nepovie.

Veľa týchto trendov sa dlhodobo prenáša aj do malých záhrad. Veď kto by nechcel dopestovať plody konkurujúce tým z pultov obchodných reťazcov a pochváliť sa nimi pred susedmi či na výstave? Našťastie, nie všetci záhradkári či drobnopestovatelia zmýšľajú rovnako.

SkryťVypnúť reklamu

Zodpovednosť leží na pleciach záhradkárov

Rozdiel medzi konvenčným pestovaním a samozásobením tkvie v prvom rade v tom, že drobní pestovatelia si sami určia limity, ktoré sú ochotní znášať.

Týka sa to nielen pestovateľských tvarov (a s nimi spojenými investíciami do oporných konštrukcií), použitej technológie pestovania (a s tým spojenej časovej náročnosti) či intenzity hnojenia a závlahy (a s nimi spojených investícií do hnojív či vybudovania doplnkovej závlahy), ale najmä množstva chémie, ktorú pri pestovaní použijú.

Náš názor je v tomto ohľade jednoznačný – chemicky ošetrovaného ovocia sú plné obchody. No pokiaľ chceme jesť ovocie zdravé, podporíme ekologických pestovateľov, alebo si ho dopestujeme sami. A tomu prispôsobíme aj všetku starostlivosť v ovocnej záhrade.

SkryťVypnúť reklamu

Tá sa začína samotným výberom ovocných druhov. Pokiaľ sa rozhodneme pestovať klasické ovocné druhy, ako sú jablone, hrušky, slivky či čerešne, rozhodne už v záhradnom centre siahneme po odrodách, ktoré sú odolné proti chorobám. Tak už samotným výberom prispejeme k zdravej úrode.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

Súvisiace témy: Chémia, Pôrody, Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 775
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 280
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 144
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 866
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 979
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 827
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 429
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu