SME

Keď kvety nielen pekne vyzerajú, voňajú ale i chutia

Chrumkavá pochúťka z kvetov, nesmie chýbať ani na vašom stole.

(Zdroj: PIXABAY)

Servírovať kvety ako hlavný chod môže vyzerať ako novodobí „panský“ výmysel. Opak je však pravdou. Recepty z kvetov sú starodávne a tieto pochúťky poznali už naši predkovia, ktorí žili akosi viac v súlade s prírodou a vedeli využiť jej dary od koreňa až po plod, a to nielen na liečenie ale i jedenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa o tom chcete presvedčiť, vyhľadajte si napríklad knihu Slovenský domáci lekár a radca z roku 1900. Na strane 621 sa pri baze čiernej píše: Z bazového kvetu pripravuje sa tiež aj chutný pokrm tak zvaný „kosmatica“. Pripraví sa z mlieka, vajec a múky riedke cesto, do toho sa dajú čisté bazové kvety a to všetko upraží sa na masle v rozpálenej peci. Pokrm ten je nielen chutný a výživný ale i ľahko ztraviteľný a zdravý.

SkryťVypnúť reklamu

My už dnes vieme, že ak do cestíčka pridáme trošku cukru, škorice alebo vanilky získame skvelý voňavý dezert, naopak ak cestíčko ochutíme soľou, korením alebo syrom môžete sa potešiť zaujímavým vegetariánskym rezňom, či chrumkavou pochutinou k drinkom pri príležitosti osláv, či iba maškrtnému kráteniu dlhej chvíle.

Cestíčko je základ

Za základný recept môžeme považovať cestíčko pripravené z dvoch vajíčok, 250 ml mlieka a 150 g hladkej múky. Presne ako káže stará knižka. Ochutenie, dokonalé rozmiešanie a chvíľka odpočinku na kuchynskej linke cestíčku i nám zaručí úspech.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Bylinky

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 801
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 310
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 820
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 003
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 840
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 469
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu