Servírovať kvety ako hlavný chod môže vyzerať ako novodobí „panský“ výmysel. Opak je však pravdou. Recepty z kvetov sú starodávne a tieto pochúťky poznali už naši predkovia, ktorí žili akosi viac v súlade s prírodou a vedeli využiť jej dary od koreňa až po plod, a to nielen na liečenie ale i jedenie.
Ak sa o tom chcete presvedčiť, vyhľadajte si napríklad knihu Slovenský domáci lekár a radca z roku 1900. Na strane 621 sa pri baze čiernej píše: Z bazového kvetu pripravuje sa tiež aj chutný pokrm tak zvaný „kosmatica“. Pripraví sa z mlieka, vajec a múky riedke cesto, do toho sa dajú čisté bazové kvety a to všetko upraží sa na masle v rozpálenej peci. Pokrm ten je nielen chutný a výživný ale i ľahko ztraviteľný a zdravý.
My už dnes vieme, že ak do cestíčka pridáme trošku cukru, škorice alebo vanilky získame skvelý voňavý dezert, naopak ak cestíčko ochutíme soľou, korením alebo syrom môžete sa potešiť zaujímavým vegetariánskym rezňom, či chrumkavou pochutinou k drinkom pri príležitosti osláv, či iba maškrtnému kráteniu dlhej chvíle.

Cestíčko je základ
Za základný recept môžeme považovať cestíčko pripravené z dvoch vajíčok, 250 ml mlieka a 150 g hladkej múky. Presne ako káže stará knižka. Ochutenie, dokonalé rozmiešanie a chvíľka odpočinku na kuchynskej linke cestíčku i nám zaručí úspech.