SME

Keď kvety nielen pekne vyzerajú, voňajú ale i chutia

Chrumkavá pochúťka z kvetov, nesmie chýbať ani na vašom stole.

(Zdroj: PIXABAY)

Servírovať kvety ako hlavný chod môže vyzerať ako novodobí „panský“ výmysel. Opak je však pravdou. Recepty z kvetov sú starodávne a tieto pochúťky poznali už naši predkovia, ktorí žili akosi viac v súlade s prírodou a vedeli využiť jej dary od koreňa až po plod, a to nielen na liečenie ale i jedenie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak sa o tom chcete presvedčiť, vyhľadajte si napríklad knihu Slovenský domáci lekár a radca z roku 1900. Na strane 621 sa pri baze čiernej píše: Z bazového kvetu pripravuje sa tiež aj chutný pokrm tak zvaný „kosmatica“. Pripraví sa z mlieka, vajec a múky riedke cesto, do toho sa dajú čisté bazové kvety a to všetko upraží sa na masle v rozpálenej peci. Pokrm ten je nielen chutný a výživný ale i ľahko ztraviteľný a zdravý.

SkryťVypnúť reklamu

My už dnes vieme, že ak do cestíčka pridáme trošku cukru, škorice alebo vanilky získame skvelý voňavý dezert, naopak ak cestíčko ochutíme soľou, korením alebo syrom môžete sa potešiť zaujímavým vegetariánskym rezňom, či chrumkavou pochutinou k drinkom pri príležitosti osláv, či iba maškrtnému kráteniu dlhej chvíle.

Cestíčko je základ

Za základný recept môžeme považovať cestíčko pripravené z dvoch vajíčok, 250 ml mlieka a 150 g hladkej múky. Presne ako káže stará knižka. Ochutenie, dokonalé rozmiešanie a chvíľka odpočinku na kuchynskej linke cestíčku i nám zaručí úspech.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Bylinky

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 456
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 784
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 082
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 986
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 455
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 252
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 968
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 855
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo júlové číslo Doma v záhrade.


a 1 ďalší

V Ovosade Myjava si nazbierate aj dva-tri ovocné druhy naraz.


a 1 ďalší

Pridáte sa tento rok aj vy?


Adrián Purkart a 1 ďalší

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu