SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
SERIÁL - KORENE A HĽUZY

Pikantná, ostrá, aj štipľavá. Čo všetko by ste mali vedieť o cibuli?

Cibuľa je v kuchyni nenahraditeľná.

(Zdroj: PIXABAY)

V Sumerskej ríši ju pestovali už pred piatimi tisícročiami. K nám sa dostala postupne zo strednej Ázie a rýchlo si získala veľkú obľubu.

Trvale sa u nás udomácnila v stredoveku. V súčasnosti je to najvýznamnejšia koreninová zelenina na svete.

Ťažko si predstaviť kulinársky svet bez cibule. Je súčasťou väčšiny slaných teplých jedál, ktorým dodáva svoju výnimočnú chuť.

Len si spomeňme, koľko receptov sa začína slovami: „na oleji speníme cibuľku“. Svet nátierok by bol bez nej tiež veľmi ochudobnený. Bryndzová alebo tuniaková nátierka bez cibule?! Smutná predstava.

Šupky z cibule sa spolu s jarnými bylinkami používali pri tradičnom farbení veľkonočných vajíčok.

Sama osebe je nielen vynikajúcim dochucovadlom, ale má toľko liečivých benefitov, že sa ju v primeranom množstve rozhodne oplatí využívať. A predsa nie všade bola v kuchyni vítaná.

SkryťVypnúť reklamu

V Indii bola spolu s cesnakom na zozname síce liečivých, ale nie na zozname vhodných kuchynských plodín, a na niektorých miestach ju dodnes predchádza povesť neželanej ingrediencie.

Dôvodom je, že zatemňuje myseľ a mätie zmyslové vnímanie človeka. Naopak, užíva sa ako liečivo pre svoje antibakteriálne, antivirologické účinky a tiež blahodarné pôsobenie na srdce, tráviace ústrojenstvo i dýchacie cesty.

Podľa chuti i vzhľadu

Z nepreberného množstva sort si na pestovanie vyberáme cibuľu podľa chuti.

Najbežnejšia je žltá, jemnejšia je červená a biela cibuľa. Menej ostrú chuť má tiež šalotka, ktorá netvorí len jednu cibuľu, vytvára hniezdo menších.

Na nakladanie je vhodná cibuľa perlovka s mimoriadne jemnou chuťou, ktorá pod zemou vytvára zhluk veľkého množstva maličkých cibuliek. Je to kultúrna odroda póru.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 008
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 492
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 295
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 547
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 463
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 093
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 643
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 591
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 066
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 9 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Záhrada

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty, recepty, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.