Pre prechodný nedostatok dezinfekčných prostriedkov či droždia v obchodoch netreba prepadať panike. Niekedy sa stačí pozrieť do osvedčených receptúr, ktoré poznajú a využívajú bezprostredne ozdravujúcu moc prírody.
Kvasnice z piva a zemiakov
Ak nezoženiete kvasnice,nezúfajte. Ponúkame vám jednoduché riešenie - vyrobte si ich sami. Výroba kvasníc naozaj nie je zložitá.
- 250 g zemiakov
- 30 g cukru
- 2 PL nepasterizovaného piva
- trochu vody
Zemiaky v šupke uvaríme do mäkka a očistíme. Roztlčieme ich na jemnú kašu, pridáme vodu.
Do pyré vsypeme cukor a dobre všetko premiešame. Počas kysnutia pridáme pivo, zamiešame a necháme kysnúť 24 hodín na teplom mieste. Masa vyzreje do autentickej hmoty kvasníc.

Keď sa kvasnice minú, nemusíme ich znova zháňať v obchodoch. Môžeme si ich doma namnožiť a odložiť na ďalšie pečenie.
Vtedy potrebujeme:
- 250 g uvarených a prelisovaných zemiakov
- 30 g múky
- 30 g cukru
- kvasnice z predchádzajúcej várky

Do zemiakov vsypeme múku, cukor a kvasnice a dobre ich prehnietime do kompaktného cesta.
Podľa potreby pridáme trochu teplej vody. Cesto dáme do sklenej nádoby a necháme oddychovať, najprv na teple, potom ho uskladníme na tmavom chladnom mieste.
Používať ho môžeme už po štyroch dňoch, pričom na jeden kilogram cesta stačí jedna polievková lyžica kvasníc. Nové kvasnice si znova vyrobíme zo zvyškov tých predchádzajúcich rovnakým postupom.