SME

Arašidy sa pestujú podobne ako zemiaky

Chcete si aj vy vyskúšať dopestovať túto exotickú plodinu v záhrade, či na balkóne?

(Zdroj: AdobeStock)

Podzemnica olejná patrí medzi strukoviny ako hrášok či fazuľa. Zúrodňuje zem, obohacuje pôdu o dusík a prináša vysoké úrody. Dá sa pestovať aj v našich podmienkach, aj keď jej pestovanie má špecifiká.

Tak ako paradajky alebo zemiaky, aj podzemnica olejná k nám doputovala po objavení Ameriky. Prečo sa jej pestovanie nerozšírilo, tak ako to bolo v prípade ďalších plodín z týchto končín? Je teplomilnejšia. No má vlastne podobné nároky na podnebie ako kukurica a práve v kukurici sa na juhu Slovenska aj úspešne pestovala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vyhovujú jej slnečné polohy, pričom kukurica jej poskytuje ochranu pred poveternostnými vplyvmi a mierne pritienenie.

Je to prastará kultúrna plodina, strukovina. Inkovia a Aztékovia ju pestovali už pred 6000 rokmi. Prvýkrát sa s ňou zoznámili španielski dobyvatelia v Peru, ktorí rýchlo zistili, že je výborným zdrojom energie.

Za koloniálnych čias sa viacej využívala ako krmivo pre dobytok. No postupne vzrastala jej popularita, stala sa z nej obľúbená pochutina a našla si uplatnenie aj v kuchyni. Postupne sa podzemnica dostávala do celého sveta. Hlavnými producentmi sa stali Čína, India, Irán, USA a Afrika.

Prednosťou podzemnice olejnej je nielen jej výživová hodnota, ale aj skutočnosť, že obohacuje pôdu o potrebný dusík a dáva bohatú úrodu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 749
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 253
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 928
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 968
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 821
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu