V minulosti sa nazývala aj zajačia repa. Drobná malá rastlina, ale keď ňou zakvitne celá lúka, neviete od tej nádhery oči odtrhnúť. Práve stredná Európa je miestom, kde je jej výskyt najhojnejší. Pretože tu ju ľudia najviac potrebujú. Nerastie tu ženšen, máme púpavu.
Stretnete sa s ňou prakticky všade – na lúkach, v záhradách, v pásoch pozdĺž ciest. Vyrastie aj v pukline chodníka. V minulosti bolo územie viac obhospodarované, lúky boli druhovo rozmanitejšie, nemohla sa šíriť tak ako dnes.
Jej vetrom unášané ľahké semienka sa uchytia kdekoľvek – na zanedbaných opustených plochách či okrajoch ciest. Nie je to narušiteľ golfových trávnikov.
Je to naozajstný poklad, ktorý často prehliadame.
Pekná, jedlá aj zdravá
Celá rastlina je jedlá, využiteľná hlavne v kuchyni. Naši predkovia si ju cenili aj ako liečivú rastlinu, ktorá posilňuje kĺby, chrupavku, znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha pri ochoreniach pečene a žlčníka. Pôsobí močopudne, je osožná i pri reume a dne. Púpavový odvar prečisťuje organizmus. Prečo to neskúsiť práve na jar?

Koreň vykopávame pred kvitnutím. Vňať s koreňom na jar. Listy zberáme od skorej jari až do mrazov. Po zozbieraní na rastline rýchlo dorastajú. Kvety určite potešia nejednu parádnicu, s venčekom z púpavy budú všetky dievčatá na chvíľu vílami z rozprávky. Okrem medu využijete puky aj na prípravu falošných kapár.