SME

Polievka zo žihľavy, či púpavový šalát? Jar búra stereotypy

Nebojte sa vo varení experimentovať a určite nebudete ľutovať.

(Zdroj: AdobeStock)

Boľševník borščový, štiav, divá mrkva i paštrnák boli v jedálnom lístku našich predkov úplne bežné, najmä v polievkach. V regionálnych kuchyniach takéto recepty pretrvali dodnes.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo príroda dala

Polievky patrili medzi jedny z najbežnejších jedál našich predkov. Aj v kultúre Slovanov mali svoje pevné miesto. V minulosti hlavnou ingredienciou polievok bol boľševník borščový či žihľava.

Skvelú chuť polievkam vždy dodá koreňová zelenina – najmä mrkva či paštrnák. V minulosti sa hojne zberali a využívali divá mrkva a paštrnák, ktoré sú na našich lúkach bežné. Petržlen ani zeler u nás na divoko rásť nenájdeme. Zato rozšírená je tu chuťovo veľmi podobná kozonoha hostcová, ktorá je vynikajúca aj bez tepelnej úpravy.

Celkom bežné bolo v minulosti pridávanie kvasenej zeleniny do polievok – najmä kvaseného boľševníka borščového. Neskôr, keď sa začali u nás pestovať, pridávali sa aj kvasená kapusta a cvikla, ktoré boľševník borščový postupne úplne nahradili.

SkryťVypnúť reklamu

Polievky často obsahovali aj prípravok z kvasenej múky (kvások) či kyslých rastlín – najmä štiavov. Z domáckej kuchyne niektorých regiónov Slovenska sa tieto recepty ešte nevytratili. Šťaveľová polievka či prívarok sa v niektorých domácnostiach pripravuje dodnes, hlavne v jarnom období.

V susednom Poľsku aj na východe Slovenska je stále bežná polievka s pridaním kvásku – žurek alebo biely boršč.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 909
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 405
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 906
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 253
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 071
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 831
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 787
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domestikovali ich obyvatelia dnešného Peru približne pred 5000 rokmi.


a 1 ďalší

Obľubujú teplejšie polohy Slovenska.


a 1 ďalší

Čím žije slovenská permakultúra dnes?


a 1 ďalší

Sadzačka musí vyčnievať nad povrch


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu