SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky
JEDLÝ LES

Polievka zo žihľavy, či púpavový šalát? Jar búra stereotypy

Nebojte sa vo varení experimentovať a určite nebudete ľutovať.

(Zdroj: AdobeStock)

Boľševník borščový, štiav, divá mrkva i paštrnák boli v jedálnom lístku našich predkov úplne bežné, najmä v polievkach. V regionálnych kuchyniach takéto recepty pretrvali dodnes.

Čo príroda dala

Polievky patrili medzi jedny z najbežnejších jedál našich predkov. Aj v kultúre Slovanov mali svoje pevné miesto. V minulosti hlavnou ingredienciou polievok bol boľševník borščový či žihľava.

Skvelú chuť polievkam vždy dodá koreňová zelenina – najmä mrkva či paštrnák. V minulosti sa hojne zberali a využívali divá mrkva a paštrnák, ktoré sú na našich lúkach bežné. Petržlen ani zeler u nás na divoko rásť nenájdeme. Zato rozšírená je tu chuťovo veľmi podobná kozonoha hostcová, ktorá je vynikajúca aj bez tepelnej úpravy.

Celkom bežné bolo v minulosti pridávanie kvasenej zeleniny do polievok – najmä kvaseného boľševníka borščového. Neskôr, keď sa začali u nás pestovať, pridávali sa aj kvasená kapusta a cvikla, ktoré boľševník borščový postupne úplne nahradili.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievky často obsahovali aj prípravok z kvasenej múky (kvások) či kyslých rastlín – najmä štiavov. Z domáckej kuchyne niektorých regiónov Slovenska sa tieto recepty ešte nevytratili. Šťaveľová polievka či prívarok sa v niektorých domácnostiach pripravuje dodnes, hlavne v jarnom období.

V susednom Poľsku aj na východe Slovenska je stále bežná polievka s pridaním kvásku – žurek alebo biely boršč.

Žihľavová polievka

Existuje množstvo receptov na žihľavovú polievku. Ak patríte k tým, ktorí si zavše pripravujú špenátovú polievku, stačí špenát nahradiť žihľavou. Žihľava je taká vynikajúca, že asi nikoho neprekvapilo, keď sa v minulom roku v jednom veľkom obchodnom reťazci dokonca začala predávať medzi šalátmi.

Podľa veľmi jednoduchého receptu si napríklad môžeme pripraviť chutnú žihľavovú polievku s pšenom.

Skryť Vypnúť reklamu

Nazberajte za plátenku žihľavových výhonkov. Nakrájajte väčšiu cibuľu na kocky a opražte ju na oleji alebo ghee. Pridajte liter vody, 100 gramov pšena, nazberanú žihľavu a soľ.

Súvisiaci článok Vypestujte si prvú zeleninu s predstihom Čítajte 

Povarte spolu asi 15 minút a potom polievku rozmixujte ponorným mixérom. Polievku môžete chuťovo obohatiť smotanou a cesnakom.

Apríl je najlepší čas na divoké šaláty

V prírode nájdeme množstvo rastlín, ktoré sú najchutnejšie, keď sú mladé. Výber je naozaj bohatý.

Najbežnejšie rastliny, ktoré nachádzame v apríli a hodia sa v surovom stave do šalátu, sú púpava, kozonoha, hviezdica, medvedí cesnak a ďalšie rastliny s cesnakovou chuťou, štiavy, žerušnice, rebríček, kapsička, zádušník, bukové či lipové listy. V máji pribúdajú aj žltnica maloúborová či mrlík biely a veľa ďalších.

Skryť Vypnúť reklamu

V jarných šalátoch by nemali určite chýbať ani jedlé kvety. Nielenže budú vkusne dekorovať jedlo, ale ho aj skvele ochutia a pridajú ďalšiu liečivú hodnotu, napr. kvety sedmokrásky, ďateliny, fialiek, hluchaviek, hrachoru jarného, prvosienok, pľúcnikov, medvedieho cesnaku alebo v máji kvety agátu, margarétok, kozej brady a ďalšie.

Súvisiaci článok Naplánujte si pestrejšiu záhradu ako po minulé roky Čítajte 

Púpavový šalát

Mnohých od konzumovania listov púpavy odrádza horká chuť. No keď sa nakrájajú, posolia či pokvapkajú sójovou omáčkou a olejom, horká chuť sa veľmi zjemní a stáva sa prijateľnou.

Príprava šalátov z púpavy je na juhu Európy celkom bežná záležitosť. Miestami púpavu dostanete kúpiť v lokálnych tržniciach v Chorvátsku či vo Francúzsku.

Veľkou výhodou pri púpave je rýchlosť zberu. Stačí nožom odrezať celú ružicu. Vyskúšajte aj púpavové pesto – je vynikajúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Púpavový med bez cukru

Púpavový med je dnes dobre známy. Robí sa z kvetov s pridaním cukru. Môžete si však pripraviť púpavový med inak: jednoducho čerstvé kvety púpavy (celé úbory aj s kúskom stopky) zalejete tekutým medom, tak aby ich prikryl.

Súvisiaci článok Hlávkový šalát je nuda. Dajte si sedmokrásky a inú burinu Čítajte 

Počas prvých dvoch týždňov kvety občas zamiešame, neskôr stačí len zavše potriasť pohárom. Kvety v mede môžete macerovať v tieni alebo aj na slnku. Môžete ich po dvoch týždňoch scediť, ale macerácia môže trvať až dva mesiace.

Med vytiahne z púpavy vodu, takto pripravený púpavový med je nakoniec redší, ako keď ho robíte s cukrom. Navyše niekedy prebehne v mede aj mliečne kvasenie, takže púpavový med môže nadobudnúť aj kyslú chuť.

Po scedení prelejte med do malých čistých fľaštičiek. Takto vydrží roky aj bez pasterizovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Palacinky zo žihľavou

Palacinky so žihľavou sú vynikajúci a chutný spôsob, ako zapojiť žihľavu do nášho jedálneho lístka. Fantázii sa medze nekladú.

Potrebujeme:

  • 1/2 litra mlieka
  • 10 lyžíc hladkej múky
  • dve vajcia
  • štipku soli
  • za dve hrste listov žihľavy
  • cibuľu
  • cesnak

Postup:
Palacinky pripravte zvyčajným spôsobom. Vedľa na panvici osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, a nakoniec pridajte žihľavu, čerstvé nasekané listy. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a žihľavu duste spolu s cibuľkou niekoľko minút. Do podusenej žihľavy môžete nakoniec primiešať kozí syr alebo vajíčko. Zmesou môžete naplniť palacinky. Dobrú chuť!

Náš tip: Nasekané listy môžete aj jednoducho pridať do cesta a hotové palacinky naplniť tvarohom. Namiesto žihľavy môžete použiť aj medvedí cesnak.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 004
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 174
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 058
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 591
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 345
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 863
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 321
  8. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 247
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 212
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 206
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Príroda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Včely, Rastliny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Petra Vlhová dnes ide obrovský slalom v stredisku Kranjska Gora, sledujte zjazdové lyžovanie - 2. kolo LIVE.

Koronavírus na Slovensku: Riadenie krízy sa podľa Čaputovej nezlepšilo (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 223-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 474 obetí. V okrese Nitra platí sprísnený lockdown.

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Dezinformácie pri epidémii tu už boli. Na konci tiekla krv

Odhaliť sprisahanie dokázal aj opitý zo psej búdy.

Ľudia sa prirodzene báli cholery, ktorá vyčíňala v 19. storočí. Nechápali zmysel hygienických opatrení, ľahko uverili fámam, že za všetkým je sprisahanie pánov, úradníkov, lekárov a lekárnikov - aj krčmárov.
Turisti v ochranných rúškach sa fotografujú pri vodopádoch Studeného potoka vo Vysokých Tatrách.

Neprehliadnite tiež

Orežte hlavové vŕby vo svojom okolí

Práve teraz v zimnom období treba orezávať vŕby, kým ešte nevyháňajú listy a cirkulácia živín je utlmená.

Úroda bez rýľovania sa spolieha na prirodzený mikroživot

Vďaka metóde no digging alebo no dig záhradníčime bez ustavičného atakovania pôdneho ekosystému a zhutňovania pôdy.

Domácnosť bez odpadu šetrí prostredie

Odpad triedime, vynášame k farebným kontajnerom, recyklujeme, ale naučíme sa žiť tak, aby sme ho vôbec netvorili?

Sú drahšie ako drahokamy. Aké sú možnosti pestovania hľuzoviek na Slovensku?

Ak máte dostatok trpezlivosti a nebojíte sa dlhodobej investície, môžete i vo svojom sade zbierať tieto lesné drahokamy.