SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
JEDLÝ LES

Polievka zo žihľavy, či púpavový šalát? Jar búra stereotypy

Nebojte sa vo varení experimentovať a určite nebudete ľutovať.

(Zdroj: AdobeStock)

Boľševník borščový, štiav, divá mrkva i paštrnák boli v jedálnom lístku našich predkov úplne bežné, najmä v polievkach. V regionálnych kuchyniach takéto recepty pretrvali dodnes.

Čo príroda dala

Polievky patrili medzi jedny z najbežnejších jedál našich predkov. Aj v kultúre Slovanov mali svoje pevné miesto. V minulosti hlavnou ingredienciou polievok bol boľševník borščový či žihľava.

Skvelú chuť polievkam vždy dodá koreňová zelenina – najmä mrkva či paštrnák. V minulosti sa hojne zberali a využívali divá mrkva a paštrnák, ktoré sú na našich lúkach bežné. Petržlen ani zeler u nás na divoko rásť nenájdeme. Zato rozšírená je tu chuťovo veľmi podobná kozonoha hostcová, ktorá je vynikajúca aj bez tepelnej úpravy.

Celkom bežné bolo v minulosti pridávanie kvasenej zeleniny do polievok – najmä kvaseného boľševníka borščového. Neskôr, keď sa začali u nás pestovať, pridávali sa aj kvasená kapusta a cvikla, ktoré boľševník borščový postupne úplne nahradili.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievky často obsahovali aj prípravok z kvasenej múky (kvások) či kyslých rastlín – najmä štiavov. Z domáckej kuchyne niektorých regiónov Slovenska sa tieto recepty ešte nevytratili. Šťaveľová polievka či prívarok sa v niektorých domácnostiach pripravuje dodnes, hlavne v jarnom období.

V susednom Poľsku aj na východe Slovenska je stále bežná polievka s pridaním kvásku – žurek alebo biely boršč.

Žihľavová polievka

Existuje množstvo receptov na žihľavovú polievku. Ak patríte k tým, ktorí si zavše pripravujú špenátovú polievku, stačí špenát nahradiť žihľavou. Žihľava je taká vynikajúca, že asi nikoho neprekvapilo, keď sa v minulom roku v jednom veľkom obchodnom reťazci dokonca začala predávať medzi šalátmi.

Podľa veľmi jednoduchého receptu si napríklad môžeme pripraviť chutnú žihľavovú polievku s pšenom.

Skryť Vypnúť reklamu

Nazberajte za plátenku žihľavových výhonkov. Nakrájajte väčšiu cibuľu na kocky a opražte ju na oleji alebo ghee. Pridajte liter vody, 100 gramov pšena, nazberanú žihľavu a soľ.

Súvisiaci článok Vypestujte si prvú zeleninu s predstihom Čítajte 

Povarte spolu asi 15 minút a potom polievku rozmixujte ponorným mixérom. Polievku môžete chuťovo obohatiť smotanou a cesnakom.

Apríl je najlepší čas na divoké šaláty

V prírode nájdeme množstvo rastlín, ktoré sú najchutnejšie, keď sú mladé. Výber je naozaj bohatý.

Najbežnejšie rastliny, ktoré nachádzame v apríli a hodia sa v surovom stave do šalátu, sú púpava, kozonoha, hviezdica, medvedí cesnak a ďalšie rastliny s cesnakovou chuťou, štiavy, žerušnice, rebríček, kapsička, zádušník, bukové či lipové listy. V máji pribúdajú aj žltnica maloúborová či mrlík biely a veľa ďalších.

Skryť Vypnúť reklamu

V jarných šalátoch by nemali určite chýbať ani jedlé kvety. Nielenže budú vkusne dekorovať jedlo, ale ho aj skvele ochutia a pridajú ďalšiu liečivú hodnotu, napr. kvety sedmokrásky, ďateliny, fialiek, hluchaviek, hrachoru jarného, prvosienok, pľúcnikov, medvedieho cesnaku alebo v máji kvety agátu, margarétok, kozej brady a ďalšie.

Súvisiaci článok Naplánujte si pestrejšiu záhradu ako po minulé roky Čítajte 

Púpavový šalát

Mnohých od konzumovania listov púpavy odrádza horká chuť. No keď sa nakrájajú, posolia či pokvapkajú sójovou omáčkou a olejom, horká chuť sa veľmi zjemní a stáva sa prijateľnou.

Príprava šalátov z púpavy je na juhu Európy celkom bežná záležitosť. Miestami púpavu dostanete kúpiť v lokálnych tržniciach v Chorvátsku či vo Francúzsku.

Veľkou výhodou pri púpave je rýchlosť zberu. Stačí nožom odrezať celú ružicu. Vyskúšajte aj púpavové pesto – je vynikajúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Púpavový med bez cukru

Púpavový med je dnes dobre známy. Robí sa z kvetov s pridaním cukru. Môžete si však pripraviť púpavový med inak: jednoducho čerstvé kvety púpavy (celé úbory aj s kúskom stopky) zalejete tekutým medom, tak aby ich prikryl.

Súvisiaci článok Hlávkový šalát je nuda. Dajte si sedmokrásky a inú burinu Čítajte 

Počas prvých dvoch týždňov kvety občas zamiešame, neskôr stačí len zavše potriasť pohárom. Kvety v mede môžete macerovať v tieni alebo aj na slnku. Môžete ich po dvoch týždňoch scediť, ale macerácia môže trvať až dva mesiace.

Med vytiahne z púpavy vodu, takto pripravený púpavový med je nakoniec redší, ako keď ho robíte s cukrom. Navyše niekedy prebehne v mede aj mliečne kvasenie, takže púpavový med môže nadobudnúť aj kyslú chuť.

Po scedení prelejte med do malých čistých fľaštičiek. Takto vydrží roky aj bez pasterizovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Palacinky zo žihľavou

Palacinky so žihľavou sú vynikajúci a chutný spôsob, ako zapojiť žihľavu do nášho jedálneho lístka. Fantázii sa medze nekladú.

Potrebujeme:

  • 1/2 litra mlieka
  • 10 lyžíc hladkej múky
  • dve vajcia
  • štipku soli
  • za dve hrste listov žihľavy
  • cibuľu
  • cesnak

Postup:
Palacinky pripravte zvyčajným spôsobom. Vedľa na panvici osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, a nakoniec pridajte žihľavu, čerstvé nasekané listy. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a žihľavu duste spolu s cibuľkou niekoľko minút. Do podusenej žihľavy môžete nakoniec primiešať kozí syr alebo vajíčko. Zmesou môžete naplniť palacinky. Dobrú chuť!

Náš tip: Nasekané listy môžete aj jednoducho pridať do cesta a hotové palacinky naplniť tvarohom. Namiesto žihľavy môžete použiť aj medvedí cesnak.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 008
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 492
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 295
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 547
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 463
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 093
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 643
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 591
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 066
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 9 952
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Príroda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Včely, Rastliny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Opatrenia budú prehodnocovať každý týždeň, Naď nevylučuje ani ich sprísnenie (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Autorská strana Michala Havrana

Kvôli strachu z tajomstva nedokážeme vnímať realitu (píše Michal Havran)

Od UFO k strachu z tajomstva.

Tao Geoghegan Hart vyhral Giro d'Italia 2020.

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.