SME
Utorok, 7. júl, 2020 | Meniny má OliverKrížovkyKrížovky
JEDLÝ LES

Polievka zo žihľavy, či púpavový šalát? Jar búra stereotypy

Nebojte sa vo varení experimentovať a určite nebudete ľutovať.

(Zdroj: AdobeStock)

Boľševník borščový, štiav, divá mrkva i paštrnák boli v jedálnom lístku našich predkov úplne bežné, najmä v polievkach. V regionálnych kuchyniach takéto recepty pretrvali dodnes.

Čo príroda dala

Polievky patrili medzi jedny z najbežnejších jedál našich predkov. Aj v kultúre Slovanov mali svoje pevné miesto. V minulosti hlavnou ingredienciou polievok bol boľševník borščový či žihľava.

Skvelú chuť polievkam vždy dodá koreňová zelenina – najmä mrkva či paštrnák. V minulosti sa hojne zberali a využívali divá mrkva a paštrnák, ktoré sú na našich lúkach bežné. Petržlen ani zeler u nás na divoko rásť nenájdeme. Zato rozšírená je tu chuťovo veľmi podobná kozonoha hostcová, ktorá je vynikajúca aj bez tepelnej úpravy.

Celkom bežné bolo v minulosti pridávanie kvasenej zeleniny do polievok – najmä kvaseného boľševníka borščového. Neskôr, keď sa začali u nás pestovať, pridávali sa aj kvasená kapusta a cvikla, ktoré boľševník borščový postupne úplne nahradili.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievky často obsahovali aj prípravok z kvasenej múky (kvások) či kyslých rastlín – najmä štiavov. Z domáckej kuchyne niektorých regiónov Slovenska sa tieto recepty ešte nevytratili. Šťaveľová polievka či prívarok sa v niektorých domácnostiach pripravuje dodnes, hlavne v jarnom období.

V susednom Poľsku aj na východe Slovenska je stále bežná polievka s pridaním kvásku – žurek alebo biely boršč.

Žihľavová polievka

Existuje množstvo receptov na žihľavovú polievku. Ak patríte k tým, ktorí si zavše pripravujú špenátovú polievku, stačí špenát nahradiť žihľavou. Žihľava je taká vynikajúca, že asi nikoho neprekvapilo, keď sa v minulom roku v jednom veľkom obchodnom reťazci dokonca začala predávať medzi šalátmi.

Podľa veľmi jednoduchého receptu si napríklad môžeme pripraviť chutnú žihľavovú polievku s pšenom.

Skryť Vypnúť reklamu

Nazberajte za plátenku žihľavových výhonkov. Nakrájajte väčšiu cibuľu na kocky a opražte ju na oleji alebo ghee. Pridajte liter vody, 100 gramov pšena, nazberanú žihľavu a soľ.

Súvisiaci článok Vypestujte si prvú zeleninu s predstihom Čítajte 

Povarte spolu asi 15 minút a potom polievku rozmixujte ponorným mixérom. Polievku môžete chuťovo obohatiť smotanou a cesnakom.

Apríl je najlepší čas na divoké šaláty

V prírode nájdeme množstvo rastlín, ktoré sú najchutnejšie, keď sú mladé. Výber je naozaj bohatý.

Najbežnejšie rastliny, ktoré nachádzame v apríli a hodia sa v surovom stave do šalátu, sú púpava, kozonoha, hviezdica, medvedí cesnak a ďalšie rastliny s cesnakovou chuťou, štiavy, žerušnice, rebríček, kapsička, zádušník, bukové či lipové listy. V máji pribúdajú aj žltnica maloúborová či mrlík biely a veľa ďalších.

Skryť Vypnúť reklamu

V jarných šalátoch by nemali určite chýbať ani jedlé kvety. Nielenže budú vkusne dekorovať jedlo, ale ho aj skvele ochutia a pridajú ďalšiu liečivú hodnotu, napr. kvety sedmokrásky, ďateliny, fialiek, hluchaviek, hrachoru jarného, prvosienok, pľúcnikov, medvedieho cesnaku alebo v máji kvety agátu, margarétok, kozej brady a ďalšie.

Súvisiaci článok Naplánujte si pestrejšiu záhradu ako po minulé roky Čítajte 

Púpavový šalát

Mnohých od konzumovania listov púpavy odrádza horká chuť. No keď sa nakrájajú, posolia či pokvapkajú sójovou omáčkou a olejom, horká chuť sa veľmi zjemní a stáva sa prijateľnou.

Príprava šalátov z púpavy je na juhu Európy celkom bežná záležitosť. Miestami púpavu dostanete kúpiť v lokálnych tržniciach v Chorvátsku či vo Francúzsku.

Veľkou výhodou pri púpave je rýchlosť zberu. Stačí nožom odrezať celú ružicu. Vyskúšajte aj púpavové pesto – je vynikajúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Púpavový med bez cukru

Púpavový med je dnes dobre známy. Robí sa z kvetov s pridaním cukru. Môžete si však pripraviť púpavový med inak: jednoducho čerstvé kvety púpavy (celé úbory aj s kúskom stopky) zalejete tekutým medom, tak aby ich prikryl.

Súvisiaci článok Hlávkový šalát je nuda. Dajte si sedmokrásky a inú burinu Čítajte 

Počas prvých dvoch týždňov kvety občas zamiešame, neskôr stačí len zavše potriasť pohárom. Kvety v mede môžete macerovať v tieni alebo aj na slnku. Môžete ich po dvoch týždňoch scediť, ale macerácia môže trvať až dva mesiace.

Med vytiahne z púpavy vodu, takto pripravený púpavový med je nakoniec redší, ako keď ho robíte s cukrom. Navyše niekedy prebehne v mede aj mliečne kvasenie, takže púpavový med môže nadobudnúť aj kyslú chuť.

Po scedení prelejte med do malých čistých fľaštičiek. Takto vydrží roky aj bez pasterizovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Palacinky zo žihľavou

Palacinky so žihľavou sú vynikajúci a chutný spôsob, ako zapojiť žihľavu do nášho jedálneho lístka. Fantázii sa medze nekladú.

Potrebujeme:

  • 1/2 litra mlieka
  • 10 lyžíc hladkej múky
  • dve vajcia
  • štipku soli
  • za dve hrste listov žihľavy
  • cibuľu
  • cesnak

Postup:
Palacinky pripravte zvyčajným spôsobom. Vedľa na panvici osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, a nakoniec pridajte žihľavu, čerstvé nasekané listy. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a žihľavu duste spolu s cibuľkou niekoľko minút. Do podusenej žihľavy môžete nakoniec primiešať kozí syr alebo vajíčko. Zmesou môžete naplniť palacinky. Dobrú chuť!

Náš tip: Nasekané listy môžete aj jednoducho pridať do cesta a hotové palacinky naplniť tvarohom. Namiesto žihľavy môžete použiť aj medvedí cesnak.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  4. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  9. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  10. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  2. Nechceli ich pustiť na pozemok
  3. Užite si sedem dobrých rokov s hypotékou
  4. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  5. V Poprade pribudnú byty, Barbora už rastie
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  7. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  8. Štart sezóny F1 je za dverami
  9. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  10. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 26 051
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 20 336
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 17 763
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 15 895
  5. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 403
  6. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 11 003
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 960
  8. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 730
  9. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 989
  10. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 861
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Príroda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Včely, Rastliny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Zdroj Kollárovho sebavedomia

Stačí zbežný pohľad na zloženie súčasného parlamentu a je úplne jasné, že to tam bude jedno veľké Kollárovo.

Kto je sudca Truban, ktorý pustil Bödöra na slobodu

V nedeľu prišiel na súd iný prokurátor než ten, ktorý prípad dozoruje.

Sudca špecializovaného súdu Michal Truban.

Kollár podá návrh na svoje odvolanie z funkcie

SaS sa Kollárovým návrhom bude zaoberať v utorok dopoludnia.

Boris Kollár.
Dobré ráno

Dobré ráno: Nik nechápe, prečo chce Matovič koaličnú krízu

Ako eskalovala kauza okolo diplomovky Borisa Kollára.

Podcast Dobré Ráno.

Neprehliadnite tiež

Ako využiť levanduľu zo záhradky?

Ak si chcete navodiť atmosféru Stredomoria aj doma, nezabudnite na pôvabnú a voňavú levanduľu.

Jedlý les

Kvitnú posledné lipy a dozrievajú prvé slivky

Skúsili ste si už uvariť mirabelkovú pálivú omáčku?

Júl v záhrade je plný prác, ale hlavne úrody

Na čo by sme nemali zabudnúť, a aký je najteplejší mesiac v záhrade, radí profesor Hričovský.