SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky
JEDLÝ LES

Polievka zo žihľavy, či púpavový šalát? Jar búra stereotypy

Nebojte sa vo varení experimentovať a určite nebudete ľutovať.

(Zdroj: AdobeStock)

Boľševník borščový, štiav, divá mrkva i paštrnák boli v jedálnom lístku našich predkov úplne bežné, najmä v polievkach. V regionálnych kuchyniach takéto recepty pretrvali dodnes.

Čo príroda dala

Polievky patrili medzi jedny z najbežnejších jedál našich predkov. Aj v kultúre Slovanov mali svoje pevné miesto. V minulosti hlavnou ingredienciou polievok bol boľševník borščový či žihľava.

Skvelú chuť polievkam vždy dodá koreňová zelenina – najmä mrkva či paštrnák. V minulosti sa hojne zberali a využívali divá mrkva a paštrnák, ktoré sú na našich lúkach bežné. Petržlen ani zeler u nás na divoko rásť nenájdeme. Zato rozšírená je tu chuťovo veľmi podobná kozonoha hostcová, ktorá je vynikajúca aj bez tepelnej úpravy.

Celkom bežné bolo v minulosti pridávanie kvasenej zeleniny do polievok – najmä kvaseného boľševníka borščového. Neskôr, keď sa začali u nás pestovať, pridávali sa aj kvasená kapusta a cvikla, ktoré boľševník borščový postupne úplne nahradili.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievky často obsahovali aj prípravok z kvasenej múky (kvások) či kyslých rastlín – najmä štiavov. Z domáckej kuchyne niektorých regiónov Slovenska sa tieto recepty ešte nevytratili. Šťaveľová polievka či prívarok sa v niektorých domácnostiach pripravuje dodnes, hlavne v jarnom období.

V susednom Poľsku aj na východe Slovenska je stále bežná polievka s pridaním kvásku – žurek alebo biely boršč.

Žihľavová polievka

Existuje množstvo receptov na žihľavovú polievku. Ak patríte k tým, ktorí si zavše pripravujú špenátovú polievku, stačí špenát nahradiť žihľavou. Žihľava je taká vynikajúca, že asi nikoho neprekvapilo, keď sa v minulom roku v jednom veľkom obchodnom reťazci dokonca začala predávať medzi šalátmi.

Podľa veľmi jednoduchého receptu si napríklad môžeme pripraviť chutnú žihľavovú polievku s pšenom.

Skryť Vypnúť reklamu

Nazberajte za plátenku žihľavových výhonkov. Nakrájajte väčšiu cibuľu na kocky a opražte ju na oleji alebo ghee. Pridajte liter vody, 100 gramov pšena, nazberanú žihľavu a soľ.

Súvisiaci článok Vypestujte si prvú zeleninu s predstihom Čítajte 

Povarte spolu asi 15 minút a potom polievku rozmixujte ponorným mixérom. Polievku môžete chuťovo obohatiť smotanou a cesnakom.

Apríl je najlepší čas na divoké šaláty

V prírode nájdeme množstvo rastlín, ktoré sú najchutnejšie, keď sú mladé. Výber je naozaj bohatý.

Najbežnejšie rastliny, ktoré nachádzame v apríli a hodia sa v surovom stave do šalátu, sú púpava, kozonoha, hviezdica, medvedí cesnak a ďalšie rastliny s cesnakovou chuťou, štiavy, žerušnice, rebríček, kapsička, zádušník, bukové či lipové listy. V máji pribúdajú aj žltnica maloúborová či mrlík biely a veľa ďalších.

Skryť Vypnúť reklamu

V jarných šalátoch by nemali určite chýbať ani jedlé kvety. Nielenže budú vkusne dekorovať jedlo, ale ho aj skvele ochutia a pridajú ďalšiu liečivú hodnotu, napr. kvety sedmokrásky, ďateliny, fialiek, hluchaviek, hrachoru jarného, prvosienok, pľúcnikov, medvedieho cesnaku alebo v máji kvety agátu, margarétok, kozej brady a ďalšie.

Súvisiaci článok Naplánujte si pestrejšiu záhradu ako po minulé roky Čítajte 

Púpavový šalát

Mnohých od konzumovania listov púpavy odrádza horká chuť. No keď sa nakrájajú, posolia či pokvapkajú sójovou omáčkou a olejom, horká chuť sa veľmi zjemní a stáva sa prijateľnou.

Príprava šalátov z púpavy je na juhu Európy celkom bežná záležitosť. Miestami púpavu dostanete kúpiť v lokálnych tržniciach v Chorvátsku či vo Francúzsku.

Veľkou výhodou pri púpave je rýchlosť zberu. Stačí nožom odrezať celú ružicu. Vyskúšajte aj púpavové pesto – je vynikajúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Púpavový med bez cukru

Púpavový med je dnes dobre známy. Robí sa z kvetov s pridaním cukru. Môžete si však pripraviť púpavový med inak: jednoducho čerstvé kvety púpavy (celé úbory aj s kúskom stopky) zalejete tekutým medom, tak aby ich prikryl.

Súvisiaci článok Hlávkový šalát je nuda. Dajte si sedmokrásky a inú burinu Čítajte 

Počas prvých dvoch týždňov kvety občas zamiešame, neskôr stačí len zavše potriasť pohárom. Kvety v mede môžete macerovať v tieni alebo aj na slnku. Môžete ich po dvoch týždňoch scediť, ale macerácia môže trvať až dva mesiace.

Med vytiahne z púpavy vodu, takto pripravený púpavový med je nakoniec redší, ako keď ho robíte s cukrom. Navyše niekedy prebehne v mede aj mliečne kvasenie, takže púpavový med môže nadobudnúť aj kyslú chuť.

Po scedení prelejte med do malých čistých fľaštičiek. Takto vydrží roky aj bez pasterizovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Palacinky zo žihľavou

Palacinky so žihľavou sú vynikajúci a chutný spôsob, ako zapojiť žihľavu do nášho jedálneho lístka. Fantázii sa medze nekladú.

Potrebujeme:

  • 1/2 litra mlieka
  • 10 lyžíc hladkej múky
  • dve vajcia
  • štipku soli
  • za dve hrste listov žihľavy
  • cibuľu
  • cesnak

Postup:
Palacinky pripravte zvyčajným spôsobom. Vedľa na panvici osmažte nakrájanú cibuľu a cesnak, a nakoniec pridajte žihľavu, čerstvé nasekané listy. Pridajte soľ a korenie podľa chuti a žihľavu duste spolu s cibuľkou niekoľko minút. Do podusenej žihľavy môžete nakoniec primiešať kozí syr alebo vajíčko. Zmesou môžete naplniť palacinky. Dobrú chuť!

Náš tip: Nasekané listy môžete aj jednoducho pridať do cesta a hotové palacinky naplniť tvarohom. Namiesto žihľavy môžete použiť aj medvedí cesnak.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 614
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 934
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 692
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 631
  5. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 309
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 235
  7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 898
  8. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 810
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 100
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 588
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Voľby by vyhral Hlas.


3 h
Tak ako bol vyretušovaný Vladimír Clementis z fotografie s Klementom Gottwaldom, tak bol odstránený z učebníc dejepisu po procese a poprave aj Rudolf Slánský.

Učebnica, ktorá prináša len interpretáciu dejín, by sa mala považovať za podozrivú


11. jún

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 8 h
Spolumajiteľ spoločnosti Compass Slovakia Zoltán Berghauer

Rozširujú výrobu aj na Slovensku.


11. jún

Neprehliadnite tiež

Vyberte sa s nami na návštevu do malej, ale zato praktickej, výnosnej i oddychovej záhrady.


11. jún

Všetky ruže majú jedlé kvety.


9. jún

Elektrika, benzín alebo batéria? Kosenie nemusí obťažovať vás ani susedov.


7. jún

Čo poviete na vlastnú studňu?


4. jún