SME

Polievka zo žihľavy, či púpavový šalát? Jar búra stereotypy

Nebojte sa vo varení experimentovať a určite nebudete ľutovať.

(Zdroj: AdobeStock)

Boľševník borščový, štiav, divá mrkva i paštrnák boli v jedálnom lístku našich predkov úplne bežné, najmä v polievkach. V regionálnych kuchyniach takéto recepty pretrvali dodnes.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo príroda dala

Polievky patrili medzi jedny z najbežnejších jedál našich predkov. Aj v kultúre Slovanov mali svoje pevné miesto. V minulosti hlavnou ingredienciou polievok bol boľševník borščový či žihľava.

Skvelú chuť polievkam vždy dodá koreňová zelenina – najmä mrkva či paštrnák. V minulosti sa hojne zberali a využívali divá mrkva a paštrnák, ktoré sú na našich lúkach bežné. Petržlen ani zeler u nás na divoko rásť nenájdeme. Zato rozšírená je tu chuťovo veľmi podobná kozonoha hostcová, ktorá je vynikajúca aj bez tepelnej úpravy.

SkryťVypnúť reklamu

Celkom bežné bolo v minulosti pridávanie kvasenej zeleniny do polievok – najmä kvaseného boľševníka borščového. Neskôr, keď sa začali u nás pestovať, pridávali sa aj kvasená kapusta a cvikla, ktoré boľševník borščový postupne úplne nahradili.

Polievky často obsahovali aj prípravok z kvasenej múky (kvások) či kyslých rastlín – najmä štiavov. Z domáckej kuchyne niektorých regiónov Slovenska sa tieto recepty ešte nevytratili. Šťaveľová polievka či prívarok sa v niektorých domácnostiach pripravuje dodnes, hlavne v jarnom období.

V susednom Poľsku aj na východe Slovenska je stále bežná polievka s pridaním kvásku – žurek alebo biely boršč.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

Súvisiace témy: Včely
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 775
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 280
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 144
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 866
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 979
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 827
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 429
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu