SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Každý by si mal nájsť svojho farmára (rozhovor)

Hľadáte rýdzo slovenské výrobky? Skúste stránku Lokálny Trh.

(Zdroj: PIXABAY)

Zvyknete v máji pátrať po samozberoch jahôd alebo by ste na jeseň ocenili miesto na nazbieranie chutných jabĺk? Možno by ste len radi vedeli, kto vo vašom okolí ponúka dobrý med, víno, syry či klobásy.

Už tri roky nájdete obrovské množstvo slovenských výrobcov koncentrovaných na webovej stránke Lokálny trh. Vo svojom voľnom čase ju založil a spravuje Peter Paššák.

Kto prišiel s nápadom vytvoriť stránku Lokálny trh a prečo?

Nápad bol môj a dôvodom bola najmä nespokojnosť, ktorú som pociťoval so situáciou v slovenskom potravinárstve. Nízke množstvo slovenských potravín v obchodoch, nespravodlivé podmienky v supermarketoch, ale tiež situácia spojená s vyľudňovaním vidieka, dovozom potravín z opačného konca Európy či sveta.

V tom čase som zachytil vzostup hnutia Fair Trade na Slovensku. Išlo však o značku pre výrobky ako kakao a káva, ktoré dovážame zďaleka. Je skvelé, že sa podieľame na férových zárobkoch pre ľudí z iných svetadielov, ale tie si podľa mňa zaslúžia aj farmári na Slovensku. Povedal som si, že zmeniť to môžeme len my zákazníci.

Skryť Vypnúť reklamu

Najsilnejšiu zbraň nosíme vo svojich peňaženkách a ak budeme lepšie informovaní, budeme môcť robiť lepšie rozhodnutia, napríklad nakupovať viac lokálne a zdravšie potraviny. Začal som preto zbierať informácie o slovenských výrobcoch.

A postupne vznikla platforma Lokálny trh. O čo vlastne ide?

Vznikala pomaly, keďže ju budujem vo voľnom čase. Je to v podstate mapa a vyhľadávač slovenských výrobcov. Slúži pre zákazníkov, ktorí by radi zohnali lokálne výrobky alebo zistili, akí výrobcovia sa nachádzajú v ich okolí.

Ideálne je, ak sa ľudia k nim potom vyberú a kúpia si ich výrobky, čím podporia nielen samotného výrobcu, ale aj lokálnu ekonomiku. Tiež odpadá nadmerná preprava alebo balenie.

Lokálny trh zároveň pomáha menším výrobcom aj s prezentáciou na internete. Cieľom je, aby si malí výrobcovia nemuseli vytvárať svoje webové stránky, čím ušetria čas aj peniaze.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Nebojme sa predávať z dvora (rozhovor) Čítajte 

Mnohým stačí jednoduchá a prehľadná forma prezentácie, ktorú im ponúkame zdarma vo forme profilu výrobcu, čo je forma webovej stránky, kde si môžu uverejniť informácie o sebe, pôvode surovín, svojich výrobkoch, mieste predaja a mnohom ďalšom a informácie si vedia spravovať vo vlastnej réžii. Snažil som sa to koncipovať tak, aby tam bolo možné pridať všetky informácie, ktoré by mohli návštevníka zaujímať.

Ide o mapu výrobcov alebo aj prevádzok, kde sa tieto produkty ponúkajú?

Stránka združuje najmä prvovýrobcov – pestovateľov a chovateľov, ale aj potravinárov. Môžete tam nájsť aj miestne cukrárne, zmrzlinárne alebo pražiarne kávy. Dôležitým kritériom však je, aby to tí ľudia sami vyrábali.

Aké sú ďalšie kritériá, ktoré musia výrobcovia spĺňať, aby sa mohli dostať na mapu na stránke Lokálneho trhu? Čo ak napríklad človek pestuje na niekoľkých hektároch a popri tom svoje polia postrekuje pesticídmi?

Skryť Vypnúť reklamu

Kritériom je momentálne len to, že výroba musí byť na Slovensku. Čo sa týka druhej časti otázky, naším cieľom nie je určovať, kto je dobrý alebo zlý. Snažíme sa prinášať informácie a dať návštevníkom možnosť sa na základe týchto informácií rozhodnúť.

Súvisiaci článok Debničky sú na vzostupe, pomáhajú farmárom i regiónom (rozhovor) Čítajte 

Každý z výrobcov môže vo svojom profile o sebe uviesť množstvo informácií vrátane pôvodu surovín, ktoré používa, spôsobe pestovania plodín či chove zvierat.

Môžu tiež zverejniť, či ide o remeselnú, alebo automatizovanú výrobu, koľko majú zamestnancov alebo ako dlho funguje ich podnik. Tiež môžu uviesť, či ide o bioprodukciu, alebo to, na akej veľkej rozlohe pestujú a aké látky pri tom používajú. Väčšinou to však funguje tak, že výrobcovia sa radi pochvália tým, čím môžu.

Na čom si dávate záležať pri informáciách o výrobcoch?

Skryť Vypnúť reklamu

Pre mňa je vždy dôležité, aby bolo jasné, kto to vlastne je. Na Slovensku je totiž stále bežné, že si ľudia kúpia „med od včelára“, ale nevedia, kto ho „vyrobil“.

Možno sa tým výrobcovia stále boja hrdiť alebo si nevedia vytvoriť značku. Mnohí zákazníci tiež nakupujú úrodu od anonymných pestovateľov alebo predajcov, akých je plný Bazoš.

Viete tam kúpiť aj domáce klobásy, ale len ťažko si overíte, odkiaľ pochádza mäso v nich. Pre mňa je dôležité, aby mal u nás každý predajca svoje meno a aby sa dal jednoznačne identifikovať a dohľadať.

Čo ak niekto hľadá len bioproducentov?

Pokiaľ si to výrobcovia uvedú, tak návštevník stránky si môže takýchto výrobcov na mape jednoducho vyfiltrovať.

Súvisiaci článok Nákupy z fariem: Prečo nezabúdať na lokálne potraviny? Čítajte 

Predtým nič podobné ako Lokálny trh neexistovalo?

Boli nejaké platformy, no nikdy nie také komplexné a na každej mi niečo dôležité chýbalo. Existujú aj rôzne regionálne značky, ktoré sa sústreďujú len na určité regióny.

Skryť Vypnúť reklamu

Nevýhodou veľkej časti takýchto iniciatív však je, že fungujú na forme grantov a často len kým sa im financie nevyčerpajú. Potom ide projekt do úzadia a návštevníci už nenájdu aktuálne informácie.

My sa snažíme zapojiť priamo výrobcov, aby si informácie o sebe spravovali sami.

Čo všetko sa dá nájsť na stránke Lokálneho trhu?

Ja vravím, že všetko, čo sa dá zjesť a vypiť. Sústredia sa tam zeleninári, ovocinári, výrobcovia mäsových a mliečnych produktov, ale nájdeme tam aj vinárstva, pivovary či včelárstva.

Niekto možno hľadá kozmetiku. Nájde ju u vás?

Zatiaľ nie, iba ak je to povedzme vedľajšia výroba. Je síce pravda, že v poslednom čase rastie počet ľudí, ktorí vyrábajú domácu kozmetiku, no zatiaľ sa sústreďujeme len na potraviny a nápoje a už to je dosť široký záber.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne Čítajte 

A čo predajcovia, ktorí síce nič nevyrábajú, ale ponúkajú slovenské výrobky od lokálnych producentov?

Zatiaľ sme to ešte veľmi nekomunikovali, ale na stránku sme pridali aj možnosť registrácie pre predajcov. Niektorí výrobcovia totiž nemajú vlastné predajne, a zdá sa nám dosť dôležité, aby sa návštevníci dozvedeli, kde je možné ich výrobky zakúpiť.

Tieto predajne zatiaľ nie sú na mape, no dá sa k nim prekliknúť cez profily jednotlivých výrobcov. V budúcnosti by toto mohla byť zároveň forma, ktorou budeme schopní projekt financovať.

Možno si práve teraz niekto povedal, že je výrobca a chcel by sa dostať na mapu Lokálneho trhu. Čo musí pre to urobiť?

Je to jednoduché. Treba sa zaregistrovať na stránke lokalnytrh.sk/registracia, vytvoriť si používateľský účet a následne profil výrobcu. Záujemcovia si tam všetky informácie vpisujú sami.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem výrobcov sa vedia zaregistrovať aj rôzne združenia, ktoré zoskupujú viacerých výrobcov, spomínaní predajcovia, prevádzkovatelia podnikov a tiež organizátori verejných podujatí, akými sú farmárske trhy alebo ochutnávky vín.

Súvisiaci článok Záhradkári zachraňujú staré odrody zeleniny Čítajte 

Každý, kto sa zaregistruje, sa automaticky dostane na mapu?

Používateľ si po vyplnení informácií môže pozrieť náhľad, ako bude jeho stránka vyzerať, ale musí požiadať o jej zverejnenie, ktoré schvaľujeme my.

My skontrolujeme, či tam zadal všetky dôležité informácie. Pokiaľ je všetko v poriadku, tak ho na stránke zverejníme.

V súčasnosti je na stránke naozaj množstvo výrobcov. Viete presné číslo?

Úplne presné nie, ale je to približne 750. Na takýto počet sme narástli za tri roky fungovania, keďže portál sme spustili koncom februára 2017.

Skryť Vypnúť reklamu

Vnímate časom skôr rastúci alebo klesajúci záujem?

Záujem určite rastie, dokonca sa počet návštev medziročne znásobuje. Minulý rok sme zaznamenali takmer 100 000 unikátnych návštevníkov. Je to spôsobené aj tým, že na začiatku sme výrobcov pridávali na mapu len my administrátori, no od jesene 2018 sa môžu registrovať už aj sami.

Stále niektorých pridávame aj my, najmä ak natrafíme na niekoho, kto by tam podľa nás nemal chýbať. No väčšina sa registruje už samostatne.

Súčasťou stránky sú aj rôzne podujatia.

Áno, návštevníci nájdu u nás aj informácie o spomínaných farmárskych trhoch alebo o rôznych degustáciách a ochutnávkach vína, piva či kávy.

Najpopulárnejšími podujatiami sú samozbery, najmä jahôd. Tie sa začnú v máji a postupne pribúdajú po celom Slovensku. Každý rok vnímam väčší a väčší záujem.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem nich fungujú najmä samozbery jabĺk, ale dajú sa nájsť aj samozbery marhúľ, malín, černíc či čučoriedok. Dokonca sme minulý rok mali na mape aj samozber tekvíc, paradajok alebo levandule.

Súvisiaci článok Kde na Slovensku máme ľudové semienkarne? Čítajte 

Aké máte plány v súvislosti s Lokálnym trhom do budúcna?

Momentálne pracujem na inovatívnej forme odbytu pre výrobcov. Nazvali sme to podľa nášho portálu Lokálny trh a ide o formát, ktorý na Slovensku zatiaľ nefunguje.

Vznikol v roku 2013 vo Fínsku a volá sa REKO ring. Dalo by sa to preložiť ako uvedomelá spotreba. Ide o istú formu farmárskych trhov, ktoré fungujú na predobjednávkach, pričom veľký dôraz sa kladie na lokálnosť výrobkov.

V zahraničí to funguje tak, že sa skoordinuje nejaké množstvo výrobcov z daného regiónu, ktorí cez internet zverejnia ponuku výrobkov, tie si záujemcovia objednajú. Všetci sa potom stretnú vo vybraný deň a hodinu na mieste, napríklad na väčšom parkovisku, kde si ľudia prídu tovar vyzdvihnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Funguje to na pravidelnej báze zväčša v týždňových alebo dvojtýždňových intervaloch. Vznikne tak niečo ako regionálny supermarket, kde majú zákazníci navyše šancu osobne spoznať výrobcov, opýtať sa, ako potraviny vyrábajú, prípadne si dohodnúť návštevu farmy alebo výroby.

Zároveň tým, že sa tovar objednáva dopredu, vedia výrobcovia, koľko tovaru majú pripraviť, čím sa redukuje množstvo odpadu, ktorý by vznikol z nepredaných výrobkov.

Kde a kedy teda bude prvý takýto trh na Slovensku?

Momentálne sa snažíme vybaviť všetko potrebné. Zatiaľ to vyzerá na niektorú aprílovú alebo májovú sobotu a uskutoční sa v Žiari nad Hronom, čo je moje rodisko.

Fungovať to bude cez náš internetový portál, kde si budú môcť záujemcovia tovar predobjednať. Ak sa to uchytí, radi by sme koncept rozšírili aj do iných miest.

Skryť Vypnúť reklamu

Na facebookovej stránke Lokálneho trhu prinášate aj fotoreportáže od lokálnych výrobcov a farmárov.

Mnohí z nich sú veľmi radi, keď ich oslovím s návštevou. Snažím sa kontaktovať najmä menších výrobcov, ktorí si zaslúžia, aby sa o nich dozvedelo viac ľudí. Tiež môžem vidieť, ako to na farmách a vo výrobniach funguje a dozvedieť sa o problémoch, na ktoré výrobcovia narážajú. Pre mňa je to spojenie príjemného s užitočným.

Ak by niekoho zaujalo to, čo robíte, aké sú možnosti spolupráce?

Veľmi rád zapojím každého, kto má chuť priložiť ruku k dielu. Práca je veľmi pestrá. Zlepšovanie portálu, testovanie, komunikácia s výrobcami, pridávanie obsahu na web – či už informácií o výrobcoch, alebo podujatiach. Pokiaľ je niekto marketingovo zbehlý, určite sa môže zapojiť aj do tvorby obsahu sociálnych sietí.

Skryť Vypnúť reklamu

Uvažujeme tiež nad podaním žiadostí o granty či oslovovaním sponzorov, čiže aj v tomto smere je priestor na realizáciu. Fantázii sa medze nekladú, pre mňa je dôležitá hlavne motivácia.

Viac informácií nájdete na https://lokalnytrh.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 061
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 636
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 300
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 722
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 571
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 104
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 577
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 572
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 074
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 008
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.