SME
Utorok, 7. júl, 2020 | Meniny má OliverKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Každý by si mal nájsť svojho farmára (rozhovor)

Hľadáte rýdzo slovenské výrobky? Skúste stránku Lokálny Trh.

(Zdroj: PIXABAY)

Zvyknete v máji pátrať po samozberoch jahôd alebo by ste na jeseň ocenili miesto na nazbieranie chutných jabĺk? Možno by ste len radi vedeli, kto vo vašom okolí ponúka dobrý med, víno, syry či klobásy.

Už tri roky nájdete obrovské množstvo slovenských výrobcov koncentrovaných na webovej stránke Lokálny trh. Vo svojom voľnom čase ju založil a spravuje Peter Paššák.

Kto prišiel s nápadom vytvoriť stránku Lokálny trh a prečo?

Nápad bol môj a dôvodom bola najmä nespokojnosť, ktorú som pociťoval so situáciou v slovenskom potravinárstve. Nízke množstvo slovenských potravín v obchodoch, nespravodlivé podmienky v supermarketoch, ale tiež situácia spojená s vyľudňovaním vidieka, dovozom potravín z opačného konca Európy či sveta.

V tom čase som zachytil vzostup hnutia Fair Trade na Slovensku. Išlo však o značku pre výrobky ako kakao a káva, ktoré dovážame zďaleka. Je skvelé, že sa podieľame na férových zárobkoch pre ľudí z iných svetadielov, ale tie si podľa mňa zaslúžia aj farmári na Slovensku. Povedal som si, že zmeniť to môžeme len my zákazníci.

Skryť Vypnúť reklamu

Najsilnejšiu zbraň nosíme vo svojich peňaženkách a ak budeme lepšie informovaní, budeme môcť robiť lepšie rozhodnutia, napríklad nakupovať viac lokálne a zdravšie potraviny. Začal som preto zbierať informácie o slovenských výrobcoch.

A postupne vznikla platforma Lokálny trh. O čo vlastne ide?

Vznikala pomaly, keďže ju budujem vo voľnom čase. Je to v podstate mapa a vyhľadávač slovenských výrobcov. Slúži pre zákazníkov, ktorí by radi zohnali lokálne výrobky alebo zistili, akí výrobcovia sa nachádzajú v ich okolí.

Ideálne je, ak sa ľudia k nim potom vyberú a kúpia si ich výrobky, čím podporia nielen samotného výrobcu, ale aj lokálnu ekonomiku. Tiež odpadá nadmerná preprava alebo balenie.

Lokálny trh zároveň pomáha menším výrobcom aj s prezentáciou na internete. Cieľom je, aby si malí výrobcovia nemuseli vytvárať svoje webové stránky, čím ušetria čas aj peniaze.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Nebojme sa predávať z dvora (rozhovor) Čítajte 

Mnohým stačí jednoduchá a prehľadná forma prezentácie, ktorú im ponúkame zdarma vo forme profilu výrobcu, čo je forma webovej stránky, kde si môžu uverejniť informácie o sebe, pôvode surovín, svojich výrobkoch, mieste predaja a mnohom ďalšom a informácie si vedia spravovať vo vlastnej réžii. Snažil som sa to koncipovať tak, aby tam bolo možné pridať všetky informácie, ktoré by mohli návštevníka zaujímať.

Ide o mapu výrobcov alebo aj prevádzok, kde sa tieto produkty ponúkajú?

Stránka združuje najmä prvovýrobcov – pestovateľov a chovateľov, ale aj potravinárov. Môžete tam nájsť aj miestne cukrárne, zmrzlinárne alebo pražiarne kávy. Dôležitým kritériom však je, aby to tí ľudia sami vyrábali.

Aké sú ďalšie kritériá, ktoré musia výrobcovia spĺňať, aby sa mohli dostať na mapu na stránke Lokálneho trhu? Čo ak napríklad človek pestuje na niekoľkých hektároch a popri tom svoje polia postrekuje pesticídmi?

Skryť Vypnúť reklamu

Kritériom je momentálne len to, že výroba musí byť na Slovensku. Čo sa týka druhej časti otázky, naším cieľom nie je určovať, kto je dobrý alebo zlý. Snažíme sa prinášať informácie a dať návštevníkom možnosť sa na základe týchto informácií rozhodnúť.

Súvisiaci článok Debničky sú na vzostupe, pomáhajú farmárom i regiónom (rozhovor) Čítajte 

Každý z výrobcov môže vo svojom profile o sebe uviesť množstvo informácií vrátane pôvodu surovín, ktoré používa, spôsobe pestovania plodín či chove zvierat.

Môžu tiež zverejniť, či ide o remeselnú, alebo automatizovanú výrobu, koľko majú zamestnancov alebo ako dlho funguje ich podnik. Tiež môžu uviesť, či ide o bioprodukciu, alebo to, na akej veľkej rozlohe pestujú a aké látky pri tom používajú. Väčšinou to však funguje tak, že výrobcovia sa radi pochvália tým, čím môžu.

Na čom si dávate záležať pri informáciách o výrobcoch?

Skryť Vypnúť reklamu

Pre mňa je vždy dôležité, aby bolo jasné, kto to vlastne je. Na Slovensku je totiž stále bežné, že si ľudia kúpia „med od včelára“, ale nevedia, kto ho „vyrobil“.

Možno sa tým výrobcovia stále boja hrdiť alebo si nevedia vytvoriť značku. Mnohí zákazníci tiež nakupujú úrodu od anonymných pestovateľov alebo predajcov, akých je plný Bazoš.

Viete tam kúpiť aj domáce klobásy, ale len ťažko si overíte, odkiaľ pochádza mäso v nich. Pre mňa je dôležité, aby mal u nás každý predajca svoje meno a aby sa dal jednoznačne identifikovať a dohľadať.

Čo ak niekto hľadá len bioproducentov?

Pokiaľ si to výrobcovia uvedú, tak návštevník stránky si môže takýchto výrobcov na mape jednoducho vyfiltrovať.

Súvisiaci článok Nákupy z fariem: Prečo nezabúdať na lokálne potraviny? Čítajte 

Predtým nič podobné ako Lokálny trh neexistovalo?

Boli nejaké platformy, no nikdy nie také komplexné a na každej mi niečo dôležité chýbalo. Existujú aj rôzne regionálne značky, ktoré sa sústreďujú len na určité regióny.

Skryť Vypnúť reklamu

Nevýhodou veľkej časti takýchto iniciatív však je, že fungujú na forme grantov a často len kým sa im financie nevyčerpajú. Potom ide projekt do úzadia a návštevníci už nenájdu aktuálne informácie.

My sa snažíme zapojiť priamo výrobcov, aby si informácie o sebe spravovali sami.

Čo všetko sa dá nájsť na stránke Lokálneho trhu?

Ja vravím, že všetko, čo sa dá zjesť a vypiť. Sústredia sa tam zeleninári, ovocinári, výrobcovia mäsových a mliečnych produktov, ale nájdeme tam aj vinárstva, pivovary či včelárstva.

Niekto možno hľadá kozmetiku. Nájde ju u vás?

Zatiaľ nie, iba ak je to povedzme vedľajšia výroba. Je síce pravda, že v poslednom čase rastie počet ľudí, ktorí vyrábajú domácu kozmetiku, no zatiaľ sa sústreďujeme len na potraviny a nápoje a už to je dosť široký záber.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne Čítajte 

A čo predajcovia, ktorí síce nič nevyrábajú, ale ponúkajú slovenské výrobky od lokálnych producentov?

Zatiaľ sme to ešte veľmi nekomunikovali, ale na stránku sme pridali aj možnosť registrácie pre predajcov. Niektorí výrobcovia totiž nemajú vlastné predajne, a zdá sa nám dosť dôležité, aby sa návštevníci dozvedeli, kde je možné ich výrobky zakúpiť.

Tieto predajne zatiaľ nie sú na mape, no dá sa k nim prekliknúť cez profily jednotlivých výrobcov. V budúcnosti by toto mohla byť zároveň forma, ktorou budeme schopní projekt financovať.

Možno si práve teraz niekto povedal, že je výrobca a chcel by sa dostať na mapu Lokálneho trhu. Čo musí pre to urobiť?

Je to jednoduché. Treba sa zaregistrovať na stránke lokalnytrh.sk/registracia, vytvoriť si používateľský účet a následne profil výrobcu. Záujemcovia si tam všetky informácie vpisujú sami.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem výrobcov sa vedia zaregistrovať aj rôzne združenia, ktoré zoskupujú viacerých výrobcov, spomínaní predajcovia, prevádzkovatelia podnikov a tiež organizátori verejných podujatí, akými sú farmárske trhy alebo ochutnávky vín.

Súvisiaci článok Záhradkári zachraňujú staré odrody zeleniny Čítajte 

Každý, kto sa zaregistruje, sa automaticky dostane na mapu?

Používateľ si po vyplnení informácií môže pozrieť náhľad, ako bude jeho stránka vyzerať, ale musí požiadať o jej zverejnenie, ktoré schvaľujeme my.

My skontrolujeme, či tam zadal všetky dôležité informácie. Pokiaľ je všetko v poriadku, tak ho na stránke zverejníme.

V súčasnosti je na stránke naozaj množstvo výrobcov. Viete presné číslo?

Úplne presné nie, ale je to približne 750. Na takýto počet sme narástli za tri roky fungovania, keďže portál sme spustili koncom februára 2017.

Skryť Vypnúť reklamu

Vnímate časom skôr rastúci alebo klesajúci záujem?

Záujem určite rastie, dokonca sa počet návštev medziročne znásobuje. Minulý rok sme zaznamenali takmer 100 000 unikátnych návštevníkov. Je to spôsobené aj tým, že na začiatku sme výrobcov pridávali na mapu len my administrátori, no od jesene 2018 sa môžu registrovať už aj sami.

Stále niektorých pridávame aj my, najmä ak natrafíme na niekoho, kto by tam podľa nás nemal chýbať. No väčšina sa registruje už samostatne.

Súčasťou stránky sú aj rôzne podujatia.

Áno, návštevníci nájdu u nás aj informácie o spomínaných farmárskych trhoch alebo o rôznych degustáciách a ochutnávkach vína, piva či kávy.

Najpopulárnejšími podujatiami sú samozbery, najmä jahôd. Tie sa začnú v máji a postupne pribúdajú po celom Slovensku. Každý rok vnímam väčší a väčší záujem.

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem nich fungujú najmä samozbery jabĺk, ale dajú sa nájsť aj samozbery marhúľ, malín, černíc či čučoriedok. Dokonca sme minulý rok mali na mape aj samozber tekvíc, paradajok alebo levandule.

Súvisiaci článok Kde na Slovensku máme ľudové semienkarne? Čítajte 

Aké máte plány v súvislosti s Lokálnym trhom do budúcna?

Momentálne pracujem na inovatívnej forme odbytu pre výrobcov. Nazvali sme to podľa nášho portálu Lokálny trh a ide o formát, ktorý na Slovensku zatiaľ nefunguje.

Vznikol v roku 2013 vo Fínsku a volá sa REKO ring. Dalo by sa to preložiť ako uvedomelá spotreba. Ide o istú formu farmárskych trhov, ktoré fungujú na predobjednávkach, pričom veľký dôraz sa kladie na lokálnosť výrobkov.

V zahraničí to funguje tak, že sa skoordinuje nejaké množstvo výrobcov z daného regiónu, ktorí cez internet zverejnia ponuku výrobkov, tie si záujemcovia objednajú. Všetci sa potom stretnú vo vybraný deň a hodinu na mieste, napríklad na väčšom parkovisku, kde si ľudia prídu tovar vyzdvihnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Funguje to na pravidelnej báze zväčša v týždňových alebo dvojtýždňových intervaloch. Vznikne tak niečo ako regionálny supermarket, kde majú zákazníci navyše šancu osobne spoznať výrobcov, opýtať sa, ako potraviny vyrábajú, prípadne si dohodnúť návštevu farmy alebo výroby.

Zároveň tým, že sa tovar objednáva dopredu, vedia výrobcovia, koľko tovaru majú pripraviť, čím sa redukuje množstvo odpadu, ktorý by vznikol z nepredaných výrobkov.

Kde a kedy teda bude prvý takýto trh na Slovensku?

Momentálne sa snažíme vybaviť všetko potrebné. Zatiaľ to vyzerá na niektorú aprílovú alebo májovú sobotu a uskutoční sa v Žiari nad Hronom, čo je moje rodisko.

Fungovať to bude cez náš internetový portál, kde si budú môcť záujemcovia tovar predobjednať. Ak sa to uchytí, radi by sme koncept rozšírili aj do iných miest.

Skryť Vypnúť reklamu

Na facebookovej stránke Lokálneho trhu prinášate aj fotoreportáže od lokálnych výrobcov a farmárov.

Mnohí z nich sú veľmi radi, keď ich oslovím s návštevou. Snažím sa kontaktovať najmä menších výrobcov, ktorí si zaslúžia, aby sa o nich dozvedelo viac ľudí. Tiež môžem vidieť, ako to na farmách a vo výrobniach funguje a dozvedieť sa o problémoch, na ktoré výrobcovia narážajú. Pre mňa je to spojenie príjemného s užitočným.

Ak by niekoho zaujalo to, čo robíte, aké sú možnosti spolupráce?

Veľmi rád zapojím každého, kto má chuť priložiť ruku k dielu. Práca je veľmi pestrá. Zlepšovanie portálu, testovanie, komunikácia s výrobcami, pridávanie obsahu na web – či už informácií o výrobcoch, alebo podujatiach. Pokiaľ je niekto marketingovo zbehlý, určite sa môže zapojiť aj do tvorby obsahu sociálnych sietí.

Skryť Vypnúť reklamu

Uvažujeme tiež nad podaním žiadostí o granty či oslovovaním sponzorov, čiže aj v tomto smere je priestor na realizáciu. Fantázii sa medze nekladú, pre mňa je dôležitá hlavne motivácia.

Viac informácií nájdete na https://lokalnytrh.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  4. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  9. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  10. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  2. Nechceli ich pustiť na pozemok
  3. Užite si sedem dobrých rokov s hypotékou
  4. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  5. V Poprade pribudnú byty, Barbora už rastie
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  7. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  8. Štart sezóny F1 je za dverami
  9. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  10. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 26 120
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 20 418
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 17 555
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 15 961
  5. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 394
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 12 292
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 025
  8. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 11 005
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 730
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 986
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Zdroj Kollárovho sebavedomia

Stačí zbežný pohľad na zloženie súčasného parlamentu a je úplne jasné, že to tam bude jedno veľké Kollárovo.

Kto je sudca Truban, ktorý pustil Bödöra na slobodu

V nedeľu prišiel na súd iný prokurátor než ten, ktorý prípad dozoruje.

Sudca špecializovaného súdu Michal Truban.

Kollár podá návrh na svoje odvolanie z funkcie

SaS sa Kollárovým návrhom bude zaoberať v utorok dopoludnia.

Boris Kollár.
Dobré ráno

Dobré ráno: Nik nechápe, prečo chce Matovič koaličnú krízu

Ako eskalovala kauza okolo diplomovky Borisa Kollára.

Podcast Dobré Ráno.

Neprehliadnite tiež

Ako využiť levanduľu zo záhradky?

Ak si chcete navodiť atmosféru Stredomoria aj doma, nezabudnite na pôvabnú a voňavú levanduľu.

Jedlý les

Kvitnú posledné lipy a dozrievajú prvé slivky

Skúsili ste si už uvariť mirabelkovú pálivú omáčku?

Júl v záhrade je plný prác, ale hlavne úrody

Na čo by sme nemali zabudnúť, a aký je najteplejší mesiac v záhrade, radí profesor Hričovský.