Vo voľnej prírode v marci môžeme nájsť rôzne jedlé huby ako plamienku zimnú, uchovec bazový, hlivu lievikovitú, ale aj vynikajúce jedlé huby hlivu ustricovitú, smrčkovec český alebo smrčok kužeľovitý. Ďalšou možnosťou je podomácky si vypestovať obľúbené šampiňóny, hlivu či shiitake.
Existuje veľa možností, ako si podomácky vypestovať huby. Môžeme postupovať od najjednoduchších k zložitejším. Každý má svoje čaro a prináša dobré výsledky.
Šampiňón je šampión
Úplne najjednoduchší spôsob je kúpiť si sadu na pestovanie šampiňónov. Je to obvykle krabica s naočkovaným substrátom a krycou zeminou v plastovom vrecku. Zemina sa rovnomerne rozsype po substráte a uskladní sa v tmavšej vlhkej miestnosti. Substrát je nutné udržiavať vlhký pri teplote 12 – 20 °C.
Približne o tri týždne môžete očakávať prvú úrodu, po ktorej by mali postupne nasledovať tri ďalšie vlny. Tento spôsob pestovania šampiňónov pokojne zverte do starostlivosti deťom. Je to naozaj jednoduché a pozorovanie rastu takého veľkého množstva húb sa im bude veľmi páčiť.

Hliva tiež ľahko
Hliva ustricovitá je tiež ľahko pestovateľná. Najľahšie to ide z kúpeného, už naočkovaného substrátu, ktorý tvorí obvykle slama natlačená do PVC vriec.