Skorá jar je obdobím zberu prvých jarných byliniek či prvej zeleniny. Každý rok nám urobia radosť prvé kvety podbeľu, sedmokrások. Niet nad to ochutnať vlastnoručne vypestovanú rukolu alebo reďkovku. Čo tak tento rok vyskúšať niečo delikátnejšie? Skúsili ste už bielenie zeleniny?
Rýchliť môžeme i mladé lístky púpavy či rebarbory. Nedostatok svetla spôsobí rast svetlejších listov, ktoré majú v sebe menej horčiny v porovnaní s voľne rastúcimi rastlinami.
Takto môžeme prikryť i vyrastajúce červené listy rebarbory či špargle. Vybielené stonky sú vhodné do koláčov či ako kompót. Mladé lístky púpavy môžeme pridať do jarných šalátov.
Tipy na rýchlenie – rebarbora a púpava
Na rebarboru nám postačí starý hlinený kvetináč alebo iná nádoba, ktorú použijeme na prikrytie vyrastajúcich lístkov. Po pár dňoch môžeme stonky odrezať pri zemi a využiť v kuchyni.
Púpavu môžeme vykopať celú i s koreňom, zasadiť si ju do kvetináča a zvrchu prikryť druhým kvetináčom. Takto ju môžeme preniesť i do miestnosti na parapet. V teplej miestnosti porastie rýchlejšie.

Keď listy narastú do požadovanej dĺžky asi 10 cm, odrežeme ich a po opláchnutí ich pridávame do šalátov či omáčok. Tiež si môžeme pripraviť smoothies či očistné jarné polievky.