SME

Vypestujte si prvú zeleninu s predstihom

Už sa tešíte na prvú jarnú zeleninu, šalát či bylinky? Čo takto okrem obyčajného siatia, rýchlenia, stavby pareniska skúsiť i bielenie?

(Zdroj: AdobeStock)

Skorá jar je obdobím zberu prvých jarných byliniek či prvej zeleniny. Každý rok nám urobia radosť prvé kvety podbeľu, sedmokrások. Niet nad to ochutnať vlastnoručne vypestovanú rukolu alebo reďkovku. Čo tak tento rok vyskúšať niečo delikátnejšie? Skúsili ste už bielenie zeleniny?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rýchliť môžeme i mladé lístky púpavy či rebarbory. Nedostatok svetla spôsobí rast svetlejších listov, ktoré majú v sebe menej horčiny v porovnaní s voľne rastúcimi rastlinami.

Takto môžeme prikryť i vyrastajúce červené listy rebarbory či špargle. Vybielené stonky sú vhodné do koláčov či ako kompót. Mladé lístky púpavy môžeme pridať do jarných šalátov.

SkryťVypnúť reklamu

Tipy na rýchlenie – rebarbora a púpava

Na rebarboru nám postačí starý hlinený kvetináč alebo iná nádoba, ktorú použijeme na prikrytie vyrastajúcich lístkov. Po pár dňoch môžeme stonky odrezať pri zemi a využiť v kuchyni.

Púpavu môžeme vykopať celú i s koreňom, zasadiť si ju do kvetináča a zvrchu prikryť druhým kvetináčom. Takto ju môžeme preniesť i do miestnosti na parapet. V teplej miestnosti porastie rýchlejšie.

Keď listy narastú do požadovanej dĺžky asi 10 cm, odrežeme ich a po opláchnutí ich pridávame do šalátov či omáčok. Tiež si môžeme pripraviť smoothies či očistné jarné polievky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 749
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 253
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 142
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 254
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 928
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 968
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 821
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu