Ovocnín je dnes na trhu nepreberné množstvo, vybrať si môže skutočne každý. Ale ruku na srdce, kto by chcel oberať v záhrade plody s nánosmi rezíduí po chemických postrekoch? Veď takých sú predsa plné pulty predajní. Keď už domáce, tak zdravé.
Preto sme pre vás pripravili prehľad ovocných druhov, ktoré si bezproblémovo dopestujete bez akýchkoľvek postrekov.
Na úvod treba uviesť na pravú mieru túto rozsiahlu tému. Či chceme, alebo nie, každá rastlina je určitou mierou napadnuteľná chorobami. Prispieva k tomu nielen umelé narúšanie biodiverzity, ale tiež napríklad globálne otepľovanie umožňujúce lepšie šírenie chorôb, ktoré sme tu ešte donedávna nemali.
Je však pravdou, že niektoré sa šíria viac a iné zas menej. Rozdiely sú dokonca aj v rámci samotných druhov. Aj v prípade citlivých druhov existujú odrody, ktoré sú proti chorobám odolnejšie ako iné, náchylnejšie odrody.
Zdroj zdravého ovocia
Veľmi dôležité je aj uvedomenie si rozsahu poškodenia, ktoré daná choroba dokáže na pestovanom druhu spôsobiť.
Pokiaľ sa dokážete uspokojiť s tým, že vami pestované stromy či kry síce oberie niektorá choroba o časť úrody, ale za cenu absolútne zdravotnej nezávadnosti tej pozberanej časti, tak máte vyhraté. Je skutočne víťazstvom pozberať zo stromu radšej 30 kg nestriekaných ako 40 kg striekaných plodov.

Nakoniec, záhradkári ovocie nepestujú – na rozdiel od veľkovýroby – pre zárobok, ale ako hobby a hlavne zdroj zdravého ovocia.
Podobne je to aj s takzvanými občasnými či príležitostnými chorobami. Tie sa môžu objaviť z času na čas, zväčša v rokoch so silnejším infekčným tlakom. V takýchto prípadoch sa tiež netreba hneď zľaknúť a vytiahnuť postrekovač.