SME

Poznáte lekvár z ružových lupienkov či nápoj zo stromov?

Na fašiangových stoloch nesmú chýbať.

(Zdroj: PIXABAY)

V susednom Poľsku sa z celého roka práve vo februári minie najviac lekváru z ružových lupienkov.

Vo februári totiž vrcholia fašiangy, keď si všetci pochutnávajú na šiškách.

Dvadsiateho februára pripadá v kalendári tento rok na Tłusty czwartek (Mastný štvrtok). Tento pohyblivý sviatok, ktorý odštartuje posledný týždeň fašiangového objedania sa, pripadá vždy na posledný štvrtok pred Popolcovou stredou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Popolcová streda potom fašiangy ukončí a nastolí 40-dňový pôst, ktorý bude trvať až do Veľkej noci.

SkryťVypnúť reklamu

Na Mastný štvrtok sa okrem množstva jedla pripravujú obľúbené sladké šišky plnené lekvárom z ružových lupienkov.

V tento jediný deň roka sa dajú kúpiť doslova na každom kroku, takmer v každom obchode s jedlom či dokonca aj na čerpacích staniciach.

Poliaci si fašiangové ružové šišky natoľko obľúbili, že v niektorých cukrárňach ich ponúkajú po celý rok. Aj v palacinkárňach sa často stretnete s palacinkami s populárnym ružovým lekvárom.

Všetky ruže majú jedlé kvety

Všetky ruže majú jedlé kvety aj plody, či už tie divo rastúce, alebo tie záhradné a okrasné.

Najchutnejšie lupienky majú podľa mienky labužníkov ruža vráskavá a ruža stolistá. Z nich sa lekvár pripravuje najčastejšie.

Tá prvá má výraznejšiu chuť. Lupienky ruže stolistej majú zas jemnejšiu a sladšiu chuť, jednoduchšie sa tiež zberá, pretože bohato kvitne. Náš najbežnejší divorastúci druh ruža šípová má jemné, trošku trpké lupienky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Fašiangy

Organizátori veria, že sa stane tradíciou.


Branislav Jakab
Rozlúčka s fašiangami v Oravskej Porube.

Fotoriport z obcí a miest.


a 2 ďalší
Súvisiace témy: Poľsko, Rastliny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  3. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete
  4. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  8. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 10 256
  2. Myslíte si, že múka vydrží večnosť? Záleží, ako ju skladujete 5 339
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 267
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 873
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 4 846
  6. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 554
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 102
  8. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 3 391
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Keď si nosíme domov huby a hrušky s muškami.


Adrián Purkart a 1 ďalší

Aké sú možnosti jeho spracovania?


a 1 ďalší 13

Radí Janko Veselý z Okrasnej a ovocnej škôlky Moravské Lieskové.


Ján Veselý a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu