V susednom Poľsku sa z celého roka práve vo februári minie najviac lekváru z ružových lupienkov.
Vo februári totiž vrcholia fašiangy, keď si všetci pochutnávajú na šiškách.
Dvadsiateho februára pripadá v kalendári tento rok na Tłusty czwartek (Mastný štvrtok). Tento pohyblivý sviatok, ktorý odštartuje posledný týždeň fašiangového objedania sa, pripadá vždy na posledný štvrtok pred Popolcovou stredou.
Popolcová streda potom fašiangy ukončí a nastolí 40-dňový pôst, ktorý bude trvať až do Veľkej noci.
Na Mastný štvrtok sa okrem množstva jedla pripravujú obľúbené sladké šišky plnené lekvárom z ružových lupienkov.
V tento jediný deň roka sa dajú kúpiť doslova na každom kroku, takmer v každom obchode s jedlom či dokonca aj na čerpacích staniciach.

Poliaci si fašiangové ružové šišky natoľko obľúbili, že v niektorých cukrárňach ich ponúkajú po celý rok. Aj v palacinkárňach sa často stretnete s palacinkami s populárnym ružovým lekvárom.
Všetky ruže majú jedlé kvety
Všetky ruže majú jedlé kvety aj plody, či už tie divo rastúce, alebo tie záhradné a okrasné.
Najchutnejšie lupienky majú podľa mienky labužníkov ruža vráskavá a ruža stolistá. Z nich sa lekvár pripravuje najčastejšie.
Tá prvá má výraznejšiu chuť. Lupienky ruže stolistej majú zas jemnejšiu a sladšiu chuť, jednoduchšie sa tiež zberá, pretože bohato kvitne. Náš najbežnejší divorastúci druh ruža šípová má jemné, trošku trpké lupienky.