SME
Sobota, 15. august, 2020 | Meniny má MarcelaKrížovkyKrížovky
SERIÁL - KORENE A HĽUZY

V nížinách sa jej nebude tak dobre dariť, kvaka má rada chlad

V minulosti ňou zaháňali hlad, dnes je to lahôdka pre zdravie i štíhlu líniu.

(Zdroj: AdobeStock)

Tohoročná mierna zima dovolila záhradkárom v nížinách ponechať na záhonoch otužilejšie druhy zeleniny – pór, ružičkový či kučeravý kel, topinambury.

Februárom sa všetko mení. Hlavne koreňovú mrazuvzdornú zeleninu z minulého roka z hriadok musíme zužitkovať prv, než zdrevnatie.

Do chladnej pivnice a do kuchyne putuje paštrnák, petržlen, čierny koreň, kozia brada aj kvaka.

Na uvoľnené hriadky budeme čoskoro siať a sadiť základ novej úrody. Cibuľu, šalotku, hrach. Práve ten si na hriadkach dobre rozumie s opomínanou kvakou, ktorá patrila v minulosti medzi naše hlavné plodiny.

Kvak alebo kvaka

Robustná mrazuvzdorná kvaka s chutnou žltou dužinou bola v našich krajoch v minulosti veľmi rozšírená. Vyhovuje jej drsnejšie podnebie. Pripomína nám to aj erb obce Zázrivá, v ktorom sa vynímajú tri kvaky.

SkryťVypnúť reklamu

V nížinách sa jej nebude nikdy tak dobre dariť, pretože pre zdravý vývoj potrebuje práve chladné drsné počasie podhorských oblastí a neprerušený prísun vlahy.

Skorý nástup horúceho počasia a sucho spôsobujú, že jej bujná vňať sa predčasne stáva terčom drepčíkov, ktoré dokážu zdecimovať celé porasty.

Vytlačili ju zemiaky

Kvaku pestovali už Kelti, ktorí žili aj na našom území. Bola dôležitou súčasťou ich jedálneho lístka aj kultúrnych zvyklostí. Na sviatok Samhain sa vydlabané kvaky s vyrezávanými „tvárami“ so svetielkami kládli pred príbytky.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  3. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  4. Mimoriadna akcia: K ročnému online predplatnému kávovar zdarma
  5. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  6. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  7. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  8. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso
  9. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  10. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  1. Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini
  2. Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody
  3. V zdravom tele zdravý duch
  4. V Košiciach pribudlo 60 nových nájomných bytov
  5. Tipy na nákupy pre školáka, ktoré by ste mali stihnúť ešte dnes
  6. Štartuje projekt Futbal v meste
  7. Mio Pilot: moderní navigace s bezplatnými aktualizacemi
  8. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta?
  9. Stráviť dovolenku na juhu Čiech môžete tento rok výhodnejšie!
  10. Je lepšie vyberať zásnubný prsteň vo dvojici, alebo tajne?
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 18 588
  2. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov 18 447
  3. Reportáž: Ako sa rodí kvalitné slovenské jahňacie mäso 15 834
  4. Poznáte v Banskej Štiavnici aj tieto miesta? 13 722
  5. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 13 326
  6. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 11 045
  7. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 11 012
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 9 130
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 9 010
  10. Gaderská dolina poteší celú rodinu 9 009
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Záhrada

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Recepty, recepty, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ovocinárstvo

Ako sa starať o ovocné stromky?

Pripravili sme pre vás manuál základnej starostlivosti o ovocné stromy.

Nekonečná zelenina a večne svieže vňate

Rozmnožte si to, čo máte najradšej alebo sa vám najviac páči v okrasnej i úžitkovej záhrade.

Jedlý les

Dary prírody môžete zbierať aj v auguste

Čo zaujímavé si pripravila príroda pre nás v tomto horúcom mesiaci?

Aj baza rodí chutné ovocie. Pripravte si kompót a džem

Nielen bazový kvet je veľkou vzácnosťou, nezabudnite na zber bobúľ.