Tohoročná mierna zima dovolila záhradkárom v nížinách ponechať na záhonoch otužilejšie druhy zeleniny – pór, ružičkový či kučeravý kel, topinambury.
Februárom sa všetko mení. Hlavne koreňovú mrazuvzdornú zeleninu z minulého roka z hriadok musíme zužitkovať prv, než zdrevnatie.
Do chladnej pivnice a do kuchyne putuje paštrnák, petržlen, čierny koreň, kozia brada aj kvaka.
Na uvoľnené hriadky budeme čoskoro siať a sadiť základ novej úrody. Cibuľu, šalotku, hrach. Práve ten si na hriadkach dobre rozumie s opomínanou kvakou, ktorá patrila v minulosti medzi naše hlavné plodiny.
Kvak alebo kvaka
Robustná mrazuvzdorná kvaka s chutnou žltou dužinou bola v našich krajoch v minulosti veľmi rozšírená. Vyhovuje jej drsnejšie podnebie. Pripomína nám to aj erb obce Zázrivá, v ktorom sa vynímajú tri kvaky.

V nížinách sa jej nebude nikdy tak dobre dariť, pretože pre zdravý vývoj potrebuje práve chladné drsné počasie podhorských oblastí a neprerušený prísun vlahy.
Skorý nástup horúceho počasia a sucho spôsobujú, že jej bujná vňať sa predčasne stáva terčom drepčíkov, ktoré dokážu zdecimovať celé porasty.
Vytlačili ju zemiaky
Kvaku pestovali už Kelti, ktorí žili aj na našom území. Bola dôležitou súčasťou ich jedálneho lístka aj kultúrnych zvyklostí. Na sviatok Samhain sa vydlabané kvaky s vyrezávanými „tvárami“ so svetielkami kládli pred príbytky.