Podľa gréckej mytológie bohovia z hory Olymp popíjali nektár ako nápoj večnej krásy a zdravia a jedli ambróziu – pokrm Bohov, zachovávajúci im nesmrteľnosť, silu a večnú mladosť.
O ambrózii, perge či včeľom chlebe ako o prostriedku prírodného liečiva či až kúzelného všelieku však nájdeme zmienky aj v kultúrach domorodých Indiánov, civilizovaných Egypťanov či starých Číňanov.
Čo to vlastne je?
Perga je veľmi zaujímavý komplexný biologicky aktívny produkt s potenciálom mimoriadne ozdravných možností aj pre človeka.
Podľa pôvodu peľu má v sebe perga obsiahnuté dôležité enzýmy, vitamíny C, P, K, E, B1, B2, B3, B6, ďalej monosacharidy, aminokyseliny, karotenoidy. Je taktiež veľmi bohatá na minerálne látky a stopové prvky, draslík, horčík, železo, mangán, meď, kobalt, zinok, fosfor, železo, kobalt, chróm, jód, ale napríklad aj selén, ktorý sa inak v prírodných produktoch takmer nevyskytuje.
Všetky tieto látky sú biologicky vyvážené a pôsobia synergicky. Vráťme sa ešte k enzýmom, ktoré ktosi definoval ako „princíp života v bunke“. Bez enzýmov by bol život nemožný.

Perga obsahuje stovky enzýmov a koenzýmov, mnohokrát viac, než má ktorákoľvek iná potravina na zemi. Enzýmy v ľudskom tele nie sú dôležité iba pre správne trávenie, ale tiež pre nepretržitú regeneráciu krvi, lymfy, tkanív, orgánov a kostí.