SME

Čierny koreň sa varil v dažďovej vode. Pochutnával si na ňom aj Kráľ Slnko

Pre niekoho hrôzostrašne znejúci názov, pre iného pochúťka.

(Zdroj: AdobeStock)

Kým milovníci špargle sa nevedia dočkať jari, keď nadíde sezóna ich obľúbenej zeleniny, znalci koreňov si vychutnajú rovnako zaujímavú lahôdku aj v zimnom období. Presnejšie, k dispozícii majú hneď dva záhradné korene s výnimočnými chuťovými vlastnosťami. Sú to kozia brada pórolistá (Tragopogon porrifolius) a hadomor španielsky (Scorzonera hispanica).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hadomor

Je to nenáročná trváca bylina s jedlým koreňom, listami i kvetmi. Chutné korene sú na povrchu drsné, tmavohnedé, ale vnútri čisto biele. Zberajú sa koncom prvej sezóny. Kvety, ktoré dopoludnia nádherne voňajú po čokoláde, sú žlté, menej rozšírený je u nás ružový variant.

SkryťVypnúť reklamu

Už od sedemnásteho storočia zaujal hadomor svoje trvalé miesto v európskej záhrade aj v kuchyni, na čom mal hlavnú zásluhu francúzsky kráľ Ľudovít XIV., prezývaný Kráľ Slnko.

V záhrade aj v kuchyni

Dažďová voda sa v minulosti využívala nielen pri pestovaní záhradných a poľných plodín, ale dokonca aj pri ich kuchynskej úprave. Inak to nebolo ani v prípade čierneho koreňa. V starom holandskom recepte z roku 1797 sa celkom jednoznačne odporúča použiť dažďovú vodu (regenwater).

Korene sa ihneď po očistení nakrájajú na dĺžku palca a ponoria do dažďovej vody, aby sa nezmenila ich farba. Potom sa umyjú a varia v dažďovej vode s kúskom masla, vďaka čomu zostanú krásne biele. Po dvadsiatich minútach sa korene vyberú a poukladajú na taniere.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 631
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 136
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 131
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 190
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 907
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 731
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 540
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu