SME
Streda, 22. január, 2020 | Meniny má Zora
SERIÁL - KORENE A HĽUZY

Paštrnák poznali Kelti aj Slovania. Dnes stojí na okraji záujmu

Dajte šancu paštrnáku.

(Zdroj: PIXABAY)

Ak by sme zostavili rebríček plodín podľa otužilosti a nenáročnosti na pestovanie, aromatickému paštrnáku by v ňom patrilo umiestnenie na najvyšších priečkach.

Siať ho môžeme pred zimou i po zime. Netreba ho polievať. Nemusíme ho zberať pred mrazmi ani špeciálne skladovať. Vyberať z pôdy sa dá kedykoľvek. Na hriadkach vydrží až do jari. Mráz naň nemá dosah. Naopak, len umocňuje jeho výbornú chuť.

Ako uvádza etnobotanik Wolf-Dieter Storl vo svojom diele Liečivá sila divokých bylín a zeleniny, „od antiky až po 17. storočie sa medzi paštrnákom, karotkou, petržlenom a potočníkom (Sium sisarum) a ďalšími druhmi koreňovej zeleniny príliš nerozlišovalo… ,paštrnák´ znamená ,vykopaný koreň´ alebo ,vyhrabaný koreň´ (lat. pastinare – vykopať, vyhrabať; pastinum – vidlovitý nástroj na vyhrabávanie či vykopávanie).“

Článok pokračuje pod video reklamou

A predsa nám viacero indícií dovoľuje predpokladať, že história pestovania, kultivovania či zberania je spomedzi koreňovej zeleniny práve pri paštrnáku najstaršia a najbohatšia.

Jeho poľné pestovanie bolo rozšírené u Keltov, Germánov, zrejme aj u Rimanov a určite ho poznali aj Slovania. Slovania doceňovali jeho liečivé účinky – napríklad aj pri liečbe vtedy veľmi rozšírenej tuberkulózy.

Korene, listy aj semená

Ide o dvojročnú rastlinu, hojne rozšírenú aj v našich lúčnych spoločenstvách. Nedá sa vystopovať, kde a kedy sa oddelila kultivovaná podoba paštrnáka od tej divokej, a kedy zase dochádzalo k splaneniu, pretože ich semienka sú na nerozoznanie rovnaké.

Súvisiaci článok undefined Čítajte 

Vieme však naisto, že semienka tejto koreňovej zeleniny boli neskôr privezené do Ameriky aj Austrálie, kde došlo opätovne k jej splaneniu.

Aj keď v historických dobách poznali ľudia užitočnosť celej rastliny – teda aj lístkov a semien, pestuje sa najmä pre koreň: „passtrnak je korene dluheho, pobelaweho yak petružel, ale hrubssyho,“ uvádza písomná zmienka zo 17. storočia.

Niekedy z konca 16. storočia máme u nás doložené pestovanie mrkvy, ktorá sa potom v 17. a 18. storočí už bežne pestovala popri paštrnáku: „semena zrostlin gako gsu zlta repa, pasternak, spinat možeš na ozim syat do pohnogeneg zemi“.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  2. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  3. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  4. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  5. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  6. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  7. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  8. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  9. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  10. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 18 395
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 733
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 859
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 090
  5. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 10 084
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 364
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 130
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 556
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 482
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 394

Téma: Záhrada


Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Bratislava baví Slovensko

Aj keby na vidieku nemali kalendár, vedeli by, že sa už zasa blížia voľby.

Dobré ráno

Dobré ráno: Záhadný vírus je nebezpečnejší, ako sme si mysleli

Nákaza sa posúva do ďalších krajín.

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Smer sa oblúkom vracia k holým zadkom

Také politické prázdno naposledy ukázal v roku 2002.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Dušan Dušek: Môj brat namiesto poštových známok zbieral vtáčie pierka (rozhovor)

Rozhovor so slovenským básnikom vám priblíži nielen jeho koníček, ale i tvorbu.

Rodinné odrody

Fazuľa Lúžňanka k nám doputovala z Liptovskej Lúžnej

Po namnožení osiva od nášho čitateľa, bola fazuľa Lúžňanka zaradená do ponuky odrôd na internetovej stránke Gengelu, aby sa mohla dostať aj k vám.

Hobby

V našom kraji sa údia hlavne klobásky a slanina

Chladné mesiace roka sú ako stvorené pre tento voňavý a chutný koníček.

Ovocinárstvo

Od semienka po dlhoveký sad

Ako na štepenie stromov rôznymi technikami vrúbľovania a očkovania?