SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky
SERIÁL - KORENE A HĽUZY

Paštrnák poznali Kelti aj Slovania. Dnes stojí na okraji záujmu

Dajte šancu paštrnáku.

(Zdroj: PIXABAY)

Ak by sme zostavili rebríček plodín podľa otužilosti a nenáročnosti na pestovanie, aromatickému paštrnáku by v ňom patrilo umiestnenie na najvyšších priečkach.

Siať ho môžeme pred zimou i po zime. Netreba ho polievať. Nemusíme ho zberať pred mrazmi ani špeciálne skladovať. Vyberať z pôdy sa dá kedykoľvek. Na hriadkach vydrží až do jari. Mráz naň nemá dosah. Naopak, len umocňuje jeho výbornú chuť.

Ako uvádza etnobotanik Wolf-Dieter Storl vo svojom diele Liečivá sila divokých bylín a zeleniny, „od antiky až po 17. storočie sa medzi paštrnákom, karotkou, petržlenom a potočníkom (Sium sisarum) a ďalšími druhmi koreňovej zeleniny príliš nerozlišovalo… ,paštrnák´ znamená ,vykopaný koreň´ alebo ,vyhrabaný koreň´ (lat. pastinare – vykopať, vyhrabať; pastinum – vidlovitý nástroj na vyhrabávanie či vykopávanie).“

SkryťVypnúť reklamu

A predsa nám viacero indícií dovoľuje predpokladať, že história pestovania, kultivovania či zberania je spomedzi koreňovej zeleniny práve pri paštrnáku najstaršia a najbohatšia.

Jeho poľné pestovanie bolo rozšírené u Keltov, Germánov, zrejme aj u Rimanov a určite ho poznali aj Slovania. Slovania doceňovali jeho liečivé účinky – napríklad aj pri liečbe vtedy veľmi rozšírenej tuberkulózy.

Korene, listy aj semená

Ide o dvojročnú rastlinu, hojne rozšírenú aj v našich lúčnych spoločenstvách. Nedá sa vystopovať, kde a kedy sa oddelila kultivovaná podoba paštrnáka od tej divokej, a kedy zase dochádzalo k splaneniu, pretože ich semienka sú na nerozoznanie rovnaké.

Súvisiaci článok undefined Čítajte 

Vieme však naisto, že semienka tejto koreňovej zeleniny boli neskôr privezené do Ameriky aj Austrálie, kde došlo opätovne k jej splaneniu.

SkryťVypnúť reklamu

Aj keď v historických dobách poznali ľudia užitočnosť celej rastliny – teda aj lístkov a semien, pestuje sa najmä pre koreň: „passtrnak je korene dluheho, pobelaweho yak petružel, ale hrubssyho,“ uvádza písomná zmienka zo 17. storočia.

Niekedy z konca 16. storočia máme u nás doložené pestovanie mrkvy, ktorá sa potom v 17. a 18. storočí už bežne pestovala popri paštrnáku: „semena zrostlin gako gsu zlta repa, pasternak, spinat možeš na ozim syat do pohnogeneg zemi“.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 061
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 636
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 300
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 722
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 571
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 104
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 577
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 572
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 074
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 008
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Záhrada

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.