SME

Školáci budú pestovať ovocie, aby udržali tradície predkov (rozhovor)

Záujem žiakov o sadenie ovocných stromov do školských areálov rastie. Starostlivosť o stromy i skúmanie odrôd ich baví.

Václav Petráš so žiakmi na exkurzii v ovocnej škôlke v rámci projektu SadOVO Václav Petráš so žiakmi na exkurzii v ovocnej škôlke v rámci projektu SadOVO (Zdroj: archív Václava Petráša)

Do projektu školských ovocných sadov SadOVO sa zapojila aj Základná škola Strážnická v Skalici. Ešte v jeseni, keď bolo sadenie stromov v plnom prúde sme sa zhovárali s učiteľom Václavom Petrášom.

Ako by ste vetou-dvoma vyjadrili, čo sa zatiaľ v rámci tohto projektu podarilo u vás v škole?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vďaka projektu sa stromy a konkrétne viaceré staré odrody dostali priamo k žiakom do školských areálov. A nedostanú sa k nim iba stromy, ale aj všetky informácie o tom, o aké odrody ide, ako sa o ne správne starať a čo všetko v sebe nesú. SadOVO teda prináša k žiakom celý odkaz tejto rozsiahlej témy.

SkryťVypnúť reklamu

Na škole už máme dlhší čas aktivity spojené s našou prírodnou triedou, ktorú si vytvárame. Budujeme ju postupne na permakultúrnych princípoch a chceli sme jej myšlienku preniesť aj do okolitého areálu. Sadiť stromy sme mali v pláne aj sami, ale SadOVO má pridanú hodnotu so všetkými informáciami, ktoré ponúka.

Súvisiaci článok Staré ovociny nevymrú. Školy ich postrážia pre ďalšie generácie Čítajte 

Pracovali ste s témou na škole už predtým, alebo pre vás bola nová?

Pár ovocných stromov sme už vysadili a vysvetľovali sme si pri tom princípy výsadby a povýsadbovej starostlivosti. Téma starých odrôd je však pre žiakov úplne nová.

Spolu so žiakmi ste sa teda pustili do záchrany starých odrôd. Aký najväčší zmysel v tom vidíte?

Zmysel vidím už len v tom, aby deti žili v prostredí, kde ovocie rastie na stromoch okolo nich a nie je iba v regáloch obchodov. Často vidím, aký je pre ne vzácny pocit prísť k stromu a vlastnoručne si odtrhnúť plody.

SkryťVypnúť reklamu

A ak to ovocie v sebe nesie informáciu z minulosti, v ktorej sa niekto snažil, aby vyšľachtil konkrétne odrody s príbehom, je to pre ne veľkým obohatením. Žiaci tak zisťujú, že to nie je len jedlo, ale zároveň aj prirodzená súčasť našej kultúry.

Z každej školy je do projektu zapojený jeden pedagóg a dvaja žiaci. Aký bol výber žiakov u vás? Nemali ste problém niekoho vybrať?

Skôr sme mali opačný problém. Vediem krúžok, kam chodí okolo 15 žiakov a záujem prejavili viacerí. Bol problém vybrať iba dvoch. Napokon sa sami dohodli, kto sa najviac túži zapojiť.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Záhrada

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 294
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 837
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 995
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 836
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu