SME

Kým opäť rozkvitnú, semenné rastliny žiadajú zimné uskladnenie

Viacero druhov zeleniny je otužilých.

(Zdroj: PIXABAY)

V zimných mesiacoch sledujeme a občas dôkladnejšie prezeráme uložené semenice dvojročných druhov zeleniny, ktoré plánujeme vysadiť na jar, aby nám priniesli osivo.

Väčšinu druhov zeleniny dobre prezimujeme v pivnici. Vhodná je prírodná pivnica, ktorá je dostatočne chladná a vlhká.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičné dedinské kamenné pivnice s hlinenou podlahou prirodzene zaisťujú vlhkosť a rastliny v nich nevysychajú. Nízka teplota je potrebná, aby sa predčasne nezačali prebúdzať.

Skladujeme ich samostatne

Budúce semenice druhov koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, paštrnák a iné) aj hlúbovín (kapusta, kel, kaleráb) a ďalšie sme vyselektovali už pri zbere.

SkryťVypnúť reklamu

Tieto vybrané rastliny ukladáme zvlášť, oddelene od konzumných, aby sme ich omylom nespotrebovali v kuchyni. Ak máme možnosť, uskladňuje radšej viac rastlín, ako plánujeme vysadiť na jar, pretože cez zimu sú možné určité straty.

Pri skladovaní si ich označíme menovkou, aby sme vedeli, o akú odrodu ide. Ak sme mali plodiny na záhone v sezóne označené napríklad drevenou ceduľkou, ako to robíme v Gengeli, tú istú ceduľku využijeme aj na označenie v pivnici a dáme ju napríklad do debničky s vybranými koreňmi mrkvy.

Veľkú starostlivosť venujeme sledovaniu zdravotného stavu rastlín. Už pri zbere a ukladaní dbáme na to, aby boli všetky úplne zdravé. Aj malé napadnutie koreňov chorobou znamená, že rastlina v pivnici zhnije a skazí sa. Teda na uloženie berieme len celkom zdravé a neporanené rastliny.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zima

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 873
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 7 052
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 715
  4. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 5 446
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 242
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 711
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 397
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 200
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Deti rady pestujú čokoľvek, ak majú možnosť vidieť výsledky a úrodu.


Oľga Hupka Dubovská a 2 ďalší

Predstavujeme zaujímavosti v reči čísel.


a 1 ďalší

Zdroj potravy tu nachádzajú plazy, drobné cicavce, vtáky a ďalší.


Renata Kubečková a 1 ďalší

V júni ich zber ukončíme, aby rastlina spevnela pre budúcoročnú úrodu.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu