V zimných mesiacoch sledujeme a občas dôkladnejšie prezeráme uložené semenice dvojročných druhov zeleniny, ktoré plánujeme vysadiť na jar, aby nám priniesli osivo.
Väčšinu druhov zeleniny dobre prezimujeme v pivnici. Vhodná je prírodná pivnica, ktorá je dostatočne chladná a vlhká.
Tradičné dedinské kamenné pivnice s hlinenou podlahou prirodzene zaisťujú vlhkosť a rastliny v nich nevysychajú. Nízka teplota je potrebná, aby sa predčasne nezačali prebúdzať.
Skladujeme ich samostatne
Budúce semenice druhov koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler, paštrnák a iné) aj hlúbovín (kapusta, kel, kaleráb) a ďalšie sme vyselektovali už pri zbere.

Tieto vybrané rastliny ukladáme zvlášť, oddelene od konzumných, aby sme ich omylom nespotrebovali v kuchyni. Ak máme možnosť, uskladňuje radšej viac rastlín, ako plánujeme vysadiť na jar, pretože cez zimu sú možné určité straty.
Pri skladovaní si ich označíme menovkou, aby sme vedeli, o akú odrodu ide. Ak sme mali plodiny na záhone v sezóne označené napríklad drevenou ceduľkou, ako to robíme v Gengeli, tú istú ceduľku využijeme aj na označenie v pivnici a dáme ju napríklad do debničky s vybranými koreňmi mrkvy.

Veľkú starostlivosť venujeme sledovaniu zdravotného stavu rastlín. Už pri zbere a ukladaní dbáme na to, aby boli všetky úplne zdravé. Aj malé napadnutie koreňov chorobou znamená, že rastlina v pivnici zhnije a skazí sa. Teda na uloženie berieme len celkom zdravé a neporanené rastliny.