SME
Streda, 26. február, 2020 | Meniny má Viktor

Je čas na likéry z divorastúcich plodov

Domáce likéry zahrejú na jazyku a človek v sychravom čase pookreje.

(Zdroj: AdobeStock)

Pri prechádzkach prírodou určite natrafíte na množstvo plodov, ktoré dozrievajú práve teraz. Môžete tak objaviť cenné poklady na prípravu lahodných likérov. Vyskúšajte likér z bazy, šípok, trniek či z jarabiny.

V ich chuti je uschovaná spomienka na jeseň i na slnko, ktoré dodalo plodom výnimočnú arómu. Likéry potešia každého gurmána, preto sú i výborným vlastnoručne vyrobeným darčekom. Majú iba dve nevýhody. Na ich nezameniteľnú chuť si musíte počkať pár týždňov a potom vám dlho nevydržia, sú totiž neodolateľné.

Článok pokračuje pod video reklamou

Trnkový likér

Trnky nájdete na okrajoch lesov či medzí. So zberom plodov sa oplatí počkať až do prvých mrazov, keď sa zjemní ich chuť. Na likér budeme potrebovať jeden liter trniek, 1,5 litra vodky a 350 g cukru. Trnky s alkoholom dáme do uzatvárateľného pohára, pridáme cukor a necháme 10 až 12 týždňov stáť na teplom mieste. Potom likér precedíme a plníme do menších fliaš.

Šípkový likér

Šípky nájdete asi pri každej prechádzke lúkou či okrajom lesa. Plody majú takú lahodnú chuť, že cukor môžeme i vynechať. Šípky zberáme po prvých mrazoch, nemali by byť však veľmi mäkké.

Asi kilo šípok umyjeme, rozmixujeme, pridáme kôru z pomaranča a škoricu (najlepšie v biokvalite) a dáme do uzatvárateľného pohára. Prilejeme dva litre vodky, uzavrieme a necháme na teplom mieste asi dva týždne. Potom scedíme, uvaríme 300 ml vody s 350 g trstinového cukru a po vychladnutí pridáme do výluhu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
recepty, Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vytvoril podmienky pre mafiánsky únos štátu? Pochopili sme?

Väčšina pozná odpoveď na tieto otázky.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Peter Pellegrini a Andrej Kiska.

Druhý neverejný prieskum potvrdzuje predpovede analytikov

Preferencie sa budú šíriť internetom.

Ilustračná fotografia.

Neprehliadnite tiež

Pozvánka

Festival permakultúry putuje do Žiliny

Ak svoju záhradu nechávate žiť svojim životom a predsa sa vám odmieňa bohatou úrodou, možno je najvyšší čas začať sa zaujímať o permakultúru.

Rodinné odrody

Staré odrody: Dedkova kukurica a fazule Florianky

Na záchrane či výmene starých dobrých odrôd semien sa môže podieľať každý. Tak ako naše dve čitateľky.

ROZHOVOR

Vtáky vijú z prútia hniezda, človek zasa stavby (rozhovor)

Postavte si plot či altánok, ktoré budú žiť s vami. Veď presne v tom je čaro prírodných záhrad.

Aký úžitok vás čaká pri chove kačiek?

Chovateľa najviac poteší ak je kačka pekná, spokojná aj chutná.