Pri prechádzkach prírodou určite natrafíte na množstvo plodov, ktoré dozrievajú práve teraz. Môžete tak objaviť cenné poklady na prípravu lahodných likérov. Vyskúšajte likér z bazy, šípok, trniek či z jarabiny.
V ich chuti je uschovaná spomienka na jeseň i na slnko, ktoré dodalo plodom výnimočnú arómu. Likéry potešia každého gurmána, preto sú i výborným vlastnoručne vyrobeným darčekom. Majú iba dve nevýhody. Na ich nezameniteľnú chuť si musíte počkať pár týždňov a potom vám dlho nevydržia, sú totiž neodolateľné.
Trnkový likér
Trnky nájdete na okrajoch lesov či medzí. So zberom plodov sa oplatí počkať až do prvých mrazov, keď sa zjemní ich chuť. Na likér budeme potrebovať jeden liter trniek, 1,5 litra vodky a 350 g cukru. Trnky s alkoholom dáme do uzatvárateľného pohára, pridáme cukor a necháme 10 až 12 týždňov stáť na teplom mieste. Potom likér precedíme a plníme do menších fliaš.
Šípkový likér
Šípky nájdete asi pri každej prechádzke lúkou či okrajom lesa. Plody majú takú lahodnú chuť, že cukor môžeme i vynechať. Šípky zberáme po prvých mrazoch, nemali by byť však veľmi mäkké.
Asi kilo šípok umyjeme, rozmixujeme, pridáme kôru z pomaranča a škoricu (najlepšie v biokvalite) a dáme do uzatvárateľného pohára. Prilejeme dva litre vodky, uzavrieme a necháme na teplom mieste asi dva týždne. Potom scedíme, uvaríme 300 ml vody s 350 g trstinového cukru a po vychladnutí pridáme do výluhu.