SME

Je čas na likéry z divorastúcich plodov

Domáce likéry zahrejú na jazyku a človek v sychravom čase pookreje.

(Zdroj: AdobeStock)

Pri prechádzkach prírodou určite natrafíte na množstvo plodov, ktoré dozrievajú práve teraz. Môžete tak objaviť cenné poklady na prípravu lahodných likérov. Vyskúšajte likér z bazy, šípok, trniek či z jarabiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V ich chuti je uschovaná spomienka na jeseň i na slnko, ktoré dodalo plodom výnimočnú arómu. Likéry potešia každého gurmána, preto sú i výborným vlastnoručne vyrobeným darčekom. Majú iba dve nevýhody. Na ich nezameniteľnú chuť si musíte počkať pár týždňov a potom vám dlho nevydržia, sú totiž neodolateľné.

SkryťVypnúť reklamu

Trnkový likér

Trnky nájdete na okrajoch lesov či medzí. So zberom plodov sa oplatí počkať až do prvých mrazov, keď sa zjemní ich chuť. Na likér budeme potrebovať jeden liter trniek, 1,5 litra vodky a 350 g cukru. Trnky s alkoholom dáme do uzatvárateľného pohára, pridáme cukor a necháme 10 až 12 týždňov stáť na teplom mieste. Potom likér precedíme a plníme do menších fliaš.

Šípkový likér

Šípky nájdete asi pri každej prechádzke lúkou či okrajom lesa. Plody majú takú lahodnú chuť, že cukor môžeme i vynechať. Šípky zberáme po prvých mrazoch, nemali by byť však veľmi mäkké.

Asi kilo šípok umyjeme, rozmixujeme, pridáme kôru z pomaranča a škoricu (najlepšie v biokvalite) a dáme do uzatvárateľného pohára. Prilejeme dva litre vodky, uzavrieme a necháme na teplom mieste asi dva týždne. Potom scedíme, uvaríme 300 ml vody s 350 g trstinového cukru a po vychladnutí pridáme do výluhu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  2. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  3. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  5. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  6. eFleet Day 2025: Poznáme program a prezentujúcich
  7. S Kauflandom môže pomôcť každý, štartuje zbierka potravín
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom
  1. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  2. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  3. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  4. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  5. Knižnice získavajú novú príležitosť
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 334
  2. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 125
  3. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 480
  4. Ísť do kúpeľov je IN 4 791
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 4 652
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 4 603
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 572
  8. Slováci oddnes nakupujú exotiku s BUBO za 50%. 4 481
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Remeselní majstri potichu vyčkávajú, kým ich použijeme.


a 2 ďalší

Len vďaka rastlinám dýchame naozaj čisto.


a 1 ďalší

Takmer nikdy neschádza na zem.


Marek Semelbauer a 1 ďalší

Parazity sú často našimi spojencami. Dokážu ovplyvňovať správanie hostiteľa.


Jakub Cíbik a 1 ďalší 1
SkryťZatvoriť reklamu