SME

Je čas na likéry z divorastúcich plodov

Domáce likéry zahrejú na jazyku a človek v sychravom čase pookreje.

(Zdroj: AdobeStock)

Pri prechádzkach prírodou určite natrafíte na množstvo plodov, ktoré dozrievajú práve teraz. Môžete tak objaviť cenné poklady na prípravu lahodných likérov. Vyskúšajte likér z bazy, šípok, trniek či z jarabiny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V ich chuti je uschovaná spomienka na jeseň i na slnko, ktoré dodalo plodom výnimočnú arómu. Likéry potešia každého gurmána, preto sú i výborným vlastnoručne vyrobeným darčekom. Majú iba dve nevýhody. Na ich nezameniteľnú chuť si musíte počkať pár týždňov a potom vám dlho nevydržia, sú totiž neodolateľné.

SkryťVypnúť reklamu

Trnkový likér

Trnky nájdete na okrajoch lesov či medzí. So zberom plodov sa oplatí počkať až do prvých mrazov, keď sa zjemní ich chuť. Na likér budeme potrebovať jeden liter trniek, 1,5 litra vodky a 350 g cukru. Trnky s alkoholom dáme do uzatvárateľného pohára, pridáme cukor a necháme 10 až 12 týždňov stáť na teplom mieste. Potom likér precedíme a plníme do menších fliaš.

Šípkový likér

Šípky nájdete asi pri každej prechádzke lúkou či okrajom lesa. Plody majú takú lahodnú chuť, že cukor môžeme i vynechať. Šípky zberáme po prvých mrazoch, nemali by byť však veľmi mäkké.

Asi kilo šípok umyjeme, rozmixujeme, pridáme kôru z pomaranča a škoricu (najlepšie v biokvalite) a dáme do uzatvárateľného pohára. Prilejeme dva litre vodky, uzavrieme a necháme na teplom mieste asi dva týždne. Potom scedíme, uvaríme 300 ml vody s 350 g trstinového cukru a po vychladnutí pridáme do výluhu.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 896
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 424
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 148
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 266
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 544
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 075
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 926
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 634
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu