SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Je čas na likéry z divorastúcich plodov

Domáce likéry zahrejú na jazyku a človek v sychravom čase pookreje.

(Zdroj: AdobeStock)

Pri prechádzkach prírodou určite natrafíte na množstvo plodov, ktoré dozrievajú práve teraz. Môžete tak objaviť cenné poklady na prípravu lahodných likérov. Vyskúšajte likér z bazy, šípok, trniek či z jarabiny.

V ich chuti je uschovaná spomienka na jeseň i na slnko, ktoré dodalo plodom výnimočnú arómu. Likéry potešia každého gurmána, preto sú i výborným vlastnoručne vyrobeným darčekom. Majú iba dve nevýhody. Na ich nezameniteľnú chuť si musíte počkať pár týždňov a potom vám dlho nevydržia, sú totiž neodolateľné.

Trnkový likér

Trnky nájdete na okrajoch lesov či medzí. So zberom plodov sa oplatí počkať až do prvých mrazov, keď sa zjemní ich chuť. Na likér budeme potrebovať jeden liter trniek, 1,5 litra vodky a 350 g cukru. Trnky s alkoholom dáme do uzatvárateľného pohára, pridáme cukor a necháme 10 až 12 týždňov stáť na teplom mieste. Potom likér precedíme a plníme do menších fliaš.

SkryťVypnúť reklamu

Šípkový likér

Šípky nájdete asi pri každej prechádzke lúkou či okrajom lesa. Plody majú takú lahodnú chuť, že cukor môžeme i vynechať. Šípky zberáme po prvých mrazoch, nemali by byť však veľmi mäkké.

Asi kilo šípok umyjeme, rozmixujeme, pridáme kôru z pomaranča a škoricu (najlepšie v biokvalite) a dáme do uzatvárateľného pohára. Prilejeme dva litre vodky, uzavrieme a necháme na teplom mieste asi dva týždne. Potom scedíme, uvaríme 300 ml vody s 350 g trstinového cukru a po vychladnutí pridáme do výluhu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 006
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 399
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 292
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 530
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 218
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 133
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 781
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 669
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 111
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 9 938
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Vláda bude každý týždeň opatrenia prehodnocovať (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 43 843. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.
Komentár Petra Schutza

Výmena ministra Česku sotva pomôže

Najzrelší na odstúpenie je Babiš osobne.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Máte vo svojej záhrade liesku? Vysadiť ju môžete aj dnes

Nezabúdajte na tento okrasný i užitočný ker plný plodov. Popri nich dáva aj cenné lístie a palice.

Ako vybudovať dažďovú záhradu?

V jesenných dňoch je vlahy dosť. Ak však chcete aj v suchom lete zadržiavať vodu na pozemku, myslite na to s predstihom.

Jedlé gaštany - v minulosti potrava, dnes skôr pochúťka

Viete ako si upiecť v pohodlí domova túto jesennú maškrtu?

Namiesto vývozu kompostovanie. Pre bioodpad platia nové pravidlá

Účelom nového zákona je docieliť, aby zvyšky jedla nekončili na skládkach.