Je to radosť a pýcha každého záhradkára, keď sa vezú plné fúriky plodov zo záhrady na uskladnenie. Právom ich možno nazývať kráľovné jesene.
Ich pestovanie je nenáročné, ak im doprajete dostatočné množstvo organického hnoja či kompostu, určite sa vám odvďačia paletou plodov rôznych tvarov a farieb.
Pestovať ich môžeme priamo na záhone alebo ťahať po rôznych konštrukciách, čím si vytvoríme na pozemku dočasné zatienenie. Do prvých mrazov potešia i ako dekorácia. Treba ich však potom určite odložiť dovnútra, je veľká škoda a neúcta, ak len tak zmrznú niekde ako okrasa pred bránkou či dverami domu.
Ich využitie v kuchyni je tiež nekonečné. Ak objavíte neskutočné možnosti ich konzumácie, budete mať stále odbyt plodov. Deti určite poteší výroba rôznych dyňových strašiakov či postavičiek. Skrátka – tekvice sú symbolom jesene.
S vami v dome
Na skladovanie potrebuje tekvica sucho a mierny chlad. Teplota by mala byť okolo 15 °C. Tekvice ocenia, keď môžu zdieľať časť roka s vami v dome. Takto farebne si jedlými plodmi môžete ozdobiť každú chladnejšiu osvetlenú miestnosť, schodisko či chodbu. Ideálne je na polici či priamo na zemi, kde býva najchladnejšie.
Priebežne, ako tekvice odoberáme, všímame si, či sa nejaká nezačína kaziť, ak bola poškodená šupka alebo zle odtrhnutá stopka. Určite ich neskladujeme v pivnici, kde je tma a vlhko, začali by hniť. Správne uskladnené vydržia do marca až apríla.