Sad u Harušťákov patrí k tým najmladším na Slovensku, no vysadili ho tak, aby tu raz stála plejáda mocných ovocných stromov. Z 50 zasadených stromčekov a 15 kríkov sa ujalo 60.
Každý z nich má dnes svoju menovku a niektoré nesú aj meno svojho adoptívneho rodiča. Aj keď sú stromčeky ešte malé, sad už slúži na komunitné projekty.
Keď raz Lucie Meisner cestovala z Bratislavy do Zlína. Vo vlaku sa stretla s pánom, ktorý jej rozprával o svojom ovocnom sade na Morave. Odvtedy jej myšlienka na vlastný sad nedala spávať.
Nechcela však taký, v ktorom sú nízke stromčeky s vyviazanými konárikmi nahusto zasadené jeden vedľa druhého a pozakrývané ochrannými sieťami proti vtákom s jediným cieľom čo najväčšej produkcie.
Chcela taký, v ktorom budú mať stromy okolo seba priestor, v ktorom bude jednotlivé ovocie dozrievať postupne a v ktorom si bude možné posedieť.
Sadiť stromy a kosiť potichu
Nápadom založiť si vlastný sad presvedčila aj svojho partnera Braňa Uherka. K chalupe so stodolami na kopaniciach v Bielych Karpatoch pri hraniciach Slovenska a Moravy si dokúpili priľahlé zanedbané role s pár ovocnými stromami a začali svoj sen o Sade u Harušťákov meniť na skutočnosť.

„Našou myšlienkou bolo, aby to bol skôr pasienok s ovocnými stromami, aby mali stromy okolo seba dostatok priestoru a aby sme si tu mohli urobiť piknik a vychutnať si nádherný výhľad na Považský Inovec,“ hovorí Lucie Meisner, ktorej Biele Karpaty prirástli už dávno k srdcu, keďže jej rodičia tu majú chalupu.
V minulosti vydala niekoľko audiokníh zameraných na učenie cudzích jazykov, dobrovoľníčila na Islande a po návrate na Slovensko s priateľmi založila občianske združenie Radostná práca. To sa venuje rôznorodým projektom zameraným hlavne na životné prostredie a permakultúru.
Taktiež chceli, aby ovocie na jednotlivých stromoch nedozrievalo naraz, ale postupne. Takto budú vedieť spracovať celú úrodu, keďže v ideálnom prípade jeden starý strom môže dať úrodu až jednu tonu a nič nevyjde nazmar.
„Dobre uskladnené zimné jabĺčka vydržia až do mája či júna a už v júli sú prvé letné jablká. Takže vlastné jablká môžete mať po celý rok,“ hovorí.