SME

Brusnice netreba zavárať, stačí ich zaliať vodou

Tieto červené bobuľky sa čoraz častejšie nazývajú superpotravinou.

(Zdroj: AdobeStock)

Väčšina ľudí si myslí, že brusnice, ktoré kúpia v obchode, sú ten istý druh, čo rastie u nás. No to sú kandizované plody kľukvy veľkoplodej. Najčastejšie sa zavárajú spolu s hruškami, no brusnice samotné zavárať netreba. Majú samokonzervačné vlastnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

September je najlepší čas na zber brusníc. U nás nájdeme brusnice len vo vyšších polohách, ale už napríklad v Poľsku či v celej tajge a tundre ich nájdeme aj v nížinných ihličnatých lesoch.

Je to vždyzelený krík, poloker z čeľade vresovcovitých. Budeme písať o brusnici obyčajnej (pravej), po česky brusnice brusinka, s červenými bobuľami, lebo podľa botanikov do rodu brusnica patria aj čučoriedky a ďalšie druhy.

SkryťVypnúť reklamu

Brusnica má výraznú vynikajúcu chuť, no niektorí si musia na tú chuť zvyknúť, lebo je úplne iná ako chuť plodov z obchodu (dnes sa pestujú najmä veľmi sladké kultivary).

Sú chutné v surovom stave, preto je veľmi prekvapivé, že mnohí, čo zavárajú brusnice, ich nikdy v surovom stave neochutnali.

Plody sú kyslé, jemne horké, niekedy jemne trpké, ale po mrazoch sa trpká chuť mení na sladkú a sú ešte chutnejšie. U nás a všeobecne v strednej Európe sa brusnice najbežnejšie zavárajú spolu s hruškami.

Majú samokonzervačné vlastnosti

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 812
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 323
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 262
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 781
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 012
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 853
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 496
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Fazuľa si udrží klíčivosť až osem rokov.


a 1 ďalší

Keď stretnem medveďa a všimnem si ho skôr, ako on mňa, pozdravím ho.


Zuzana Šajbanová a 1 ďalší 56

V máji sa už konečne dočkáme prvého ovocia.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu