SME

Brusnice netreba zavárať, stačí ich zaliať vodou

Tieto červené bobuľky sa čoraz častejšie nazývajú superpotravinou.

(Zdroj: AdobeStock)

Väčšina ľudí si myslí, že brusnice, ktoré kúpia v obchode, sú ten istý druh, čo rastie u nás. No to sú kandizované plody kľukvy veľkoplodej. Najčastejšie sa zavárajú spolu s hruškami, no brusnice samotné zavárať netreba. Majú samokonzervačné vlastnosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

September je najlepší čas na zber brusníc. U nás nájdeme brusnice len vo vyšších polohách, ale už napríklad v Poľsku či v celej tajge a tundre ich nájdeme aj v nížinných ihličnatých lesoch.

Je to vždyzelený krík, poloker z čeľade vresovcovitých. Budeme písať o brusnici obyčajnej (pravej), po česky brusnice brusinka, s červenými bobuľami, lebo podľa botanikov do rodu brusnica patria aj čučoriedky a ďalšie druhy.

SkryťVypnúť reklamu

Brusnica má výraznú vynikajúcu chuť, no niektorí si musia na tú chuť zvyknúť, lebo je úplne iná ako chuť plodov z obchodu (dnes sa pestujú najmä veľmi sladké kultivary).

Sú chutné v surovom stave, preto je veľmi prekvapivé, že mnohí, čo zavárajú brusnice, ich nikdy v surovom stave neochutnali.

Plody sú kyslé, jemne horké, niekedy jemne trpké, ale po mrazoch sa trpká chuť mení na sladkú a sú ešte chutnejšie. U nás a všeobecne v strednej Európe sa brusnice najbežnejšie zavárajú spolu s hruškami.

Majú samokonzervačné vlastnosti

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Príroda

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Trnavskí vinári však zmenili biznis s vínom
  2. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  3. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  4. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  5. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  8. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  1. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky
  2. Blíži sa dvanásty ročník filmovej prehliadky Be2Can
  3. Slovensko na nohách. Začína 10. ročník Európskeho týždňa športu
  4. Spoločnosť EY Slovensko vyhlásila jubilejný 20.ročník súťaže EY
  5. Bez nich by elektrina netiekla.
  6. Pridaj sa do komunity, ktorá ťa posunie
  7. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne
  8. Hodnotenie profesionála: Dovolenka v Katare plnom kontrastov
  1. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 11 015
  2. J&T GRANT Jeden Team umožní trénovať až 15 000 deťom ročne 7 348
  3. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 6 076
  4. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 4 601
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 073
  6. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis 2 497
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 267
  8. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou 2 160
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Postupnou prebierkou oberáme aj neskoršie odrody jadrovín.


a 1 ďalší

Technika zachytávania vody do skruží a jej využitie pre prosperitu zvierat.


a 1 ďalší

Ako sa dá pestovať a aké je jeho využitie.


a 1 ďalší

Najvyššie šance na objav sú práve teraz.


Adrián Purkart a 1 ďalší 2
SkryťZatvoriť reklamu