SME
Streda, 19. február, 2020 | Meniny má Vlasta
ROZHOVOR

Debničky sú na vzostupe, pomáhajú farmárom i regiónom (rozhovor)

Debničkový systém, alebo ako zohnať potraviny zblízka? Miestni farmári vás nakŕmia zdravšie.

(Zdroj: ADOBE STOCK)

Existujú viaceré možné alternatívy, ako zohnať potraviny zblízka. O tom, prečo je dobré podporovať malých farmárov a aké absurdné potraviny z akých diaľok sa predávajú v obchodoch, sme sa rozprávali so Zuzanou Gallayovou z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Začnime jedlom. Ako napríklad vyzerajú vaše obľúbené raňajky?

Najradšej mám chlieb, pokiaľ možno domáci, s domácim syrom od mojej farmárky, a so zeleninou. Tá sa druhovo mení, závisí to od sezóny. Ak sa dá, chcem vedieť, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré jem.

Článok pokračuje pod video reklamou

Odkiaľ pochádzajú?

To závisí od sezóny. Počas sezóny kupujem zeleninu a ovocie od farmárok. Takisto aj mäso, to som v obchodnej sieti už nekupovala veľmi dlho, mám ho priamo z fariem alebo od miestneho mäsiara, ryby tiež z farmy.

Potraviny ako múku či cestoviny mám z malých obchodov. V každom prípade sa snažím, aby mali slovenský pôvod a ak sú dostupné, tak v biokvalite.

Kde sa začal záujem o domáce a lokálne potraviny?

Jednak som na to zvyknutá z domu. Počas rodinných osláv začínal náš dedko spoločné hodovanie vždy vymenovaním, čo na stole je dopestované zo záhradky.

Ako pubertiačku ma to nebavilo a nechápala som, s akou hrdosťou a dôležitosťou sa o tom vyjadroval. Keď som sa však ako dospelá presťahovala do paneláka, zistila som prečo. Potraviny, ktoré som kupovala v obchodoch, mi nechutili tak ako domáce.

Druhým dôvodom bolo moje tehotenstvo a obdobie materstva, keď som dojčila a pripravovala synovi prvé príkrmy. Mrkvu z obchodu odmietal a šťava z nej mu tiež nechutila. Skúšali sme rôznu zeleninu, ale zmena nastala, až keď sme prišli k našim.

Keď dostal na tanier domácu zeleninu, zjedol všetko. Na počiatku mojej snahy kupovať kvalitné a domáce potraviny bola teda potreba dopriať ich môjmu synovi – zdravotné hľadisko.

Predsa len môže byť pre ľudí pohodlnejšie zájsť do väčšieho supermarketu, kde zoženú všetko pod jednou strechou. Prečo ste sa rozhodli pre náročnejšiu cestu zháňania potravín?

Myslím si, že to je skôr otázka zvyku a systému nakupovania.

Keď napríklad kúpim na farme celú veľkú morku, naporciujem ju a potom ju už len postupne vyťahujem z mraziaka, čo je pohodlné. Po zeleninu a ovocie vo väčšom množstve si chodíme raz za týždeň.

Niekto si nakupovanie užíva, ja nie, a ani ním netrávim veľa času. A to paradoxne aj napriek tomu, že kupujem na farmách.

Očividne tu však nejde iba o šetrenie času. Akú pridanú hodnotu majú produkty z farmy?

V prvom rade je to zdravotné hľadisko. Snažím sa nakupovať na farmách, ktoré sú v systéme ekologického poľnohospodárstva alebo nepoužívajú chemikálie z presvedčenia.

Druhou vecou je chuť. Každý, kto ochutnal domáce paradajky v lete zo záhrady a tie decembrové z obchodu, vie, aký obrovský je medzi nimi rozdiel.

Treťou, pre mňa veľmi dôležitou vecou je, že poznám svojich dodávateľov ako ľudí. Bola som na ich farmách, poznám ich príbehy. Vidím, že farmárky, od ktorých kupujem, tým žijú.

Každým nákupom podporujeme nejaký systém a ja dávam súhlas s tým, čo robia. Je to dôležité aj preto, aby mali perspektívu a dôvod pestovať a predávať svoje produkty a starať sa tak aj o krajinu, v ktorej žijeme.

A čo ceny? Mnohí nakupujú vo veľkých obchodných sieťach aj pre nízke ceny či akcie, vďaka ktorým veľa ušetria.

Cena je vždy citlivá téma a je to skôr otázka pohľadu, priorít, nastavenia sa, ale aj toho, do čoho chceme investovať peniaze.

Ak si mám napríklad kúpiť od farmárky liter muštu z odšťavených jabĺk z chemicky neošetrovaného sadu, je určite drahší ako krabicový koncentrát s ovocnou zložkou 2 % a s farbivami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcia vzdeláva ich
  2. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  3. Prečo je Nitra rajom študentov?
  4. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  5. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  6. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  7. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  8. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  9. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  10. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  1. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  2. Prečo je Nitra rajom študentov?
  3. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  4. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcia vzdeláva ich
  5. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  6. Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková
  7. Heroes: Klienti sú naši hrdinovia
  8. Domácnosti teraz môžu získať dotáciu až 3 400 eur
  9. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  10. Hollého 6 – reprezentatívne kancelárie v centre Žiliny
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 696
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 12 294
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 9 913
  4. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 8 065
  5. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 7 202
  6. Darujte od srdca pre rozum 6 725
  7. SME proti extrémizmu na školách 6 095
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 5 938
  9. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 5 844
  10. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 5 746

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Zodpovedná zmena Smeru: Odchod zo scény

Smer vypratal kulturáky a náhrada neprišla.

Peter Tkačenko
Mojmír Mamojka.

Neprehliadnite tiež

Čo robia záhradkári vo februári?

S príchodom teplých dní je najvyšší čas myslieť na vlastné priesady.

Jedlý les

Poznáte lekvár z ružových lupienkov či nápoj zo stromov?

Na fašiangových stoloch nesmú chýbať.

Seriál - Kupujeme chalupu

Zháňate chalupu? Neplaťte veľa, držte sa pri zemi

Ak zháňate miesto na oddych, možno je najvyšší čas poobzerať sa po chalupe.

Reportáž

Vŕby - hrčaté, pokrútené, strapaté, ale vždy krásne

Vŕby boli kedysi za každou dedinou. Dnes vzácne hlavové vrbiny prežívajú hlavne vďaka ochranárom.