SME

Debničky sú na vzostupe, pomáhajú farmárom i regiónom (rozhovor)

Debničkový systém, alebo ako zohnať potraviny zblízka? Miestni farmári vás nakŕmia zdravšie.

(Zdroj: ADOBE STOCK)

Existujú viaceré možné alternatívy, ako zohnať potraviny zblízka. O tom, prečo je dobré podporovať malých farmárov a aké absurdné potraviny z akých diaľok sa predávajú v obchodoch, sme sa rozprávali so Zuzanou Gallayovou z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Začnime jedlom. Ako napríklad vyzerajú vaše obľúbené raňajky?

Najradšej mám chlieb, pokiaľ možno domáci, s domácim syrom od mojej farmárky, a so zeleninou. Tá sa druhovo mení, závisí to od sezóny. Ak sa dá, chcem vedieť, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré jem.

Odkiaľ pochádzajú?

To závisí od sezóny. Počas sezóny kupujem zeleninu a ovocie od farmárok. Takisto aj mäso, to som v obchodnej sieti už nekupovala veľmi dlho, mám ho priamo z fariem alebo od miestneho mäsiara, ryby tiež z farmy.

SkryťVypnúť reklamu

Potraviny ako múku či cestoviny mám z malých obchodov. V každom prípade sa snažím, aby mali slovenský pôvod a ak sú dostupné, tak v biokvalite.

Kde sa začal záujem o domáce a lokálne potraviny?

Jednak som na to zvyknutá z domu. Počas rodinných osláv začínal náš dedko spoločné hodovanie vždy vymenovaním, čo na stole je dopestované zo záhradky.

Ako pubertiačku ma to nebavilo a nechápala som, s akou hrdosťou a dôležitosťou sa o tom vyjadroval. Keď som sa však ako dospelá presťahovala do paneláka, zistila som prečo. Potraviny, ktoré som kupovala v obchodoch, mi nechutili tak ako domáce.

Druhým dôvodom bolo moje tehotenstvo a obdobie materstva, keď som dojčila a pripravovala synovi prvé príkrmy. Mrkvu z obchodu odmietal a šťava z nej mu tiež nechutila. Skúšali sme rôznu zeleninu, ale zmena nastala, až keď sme prišli k našim.

SkryťVypnúť reklamu

Keď dostal na tanier domácu zeleninu, zjedol všetko. Na počiatku mojej snahy kupovať kvalitné a domáce potraviny bola teda potreba dopriať ich môjmu synovi – zdravotné hľadisko.

Predsa len môže byť pre ľudí pohodlnejšie zájsť do väčšieho supermarketu, kde zoženú všetko pod jednou strechou. Prečo ste sa rozhodli pre náročnejšiu cestu zháňania potravín?

Myslím si, že to je skôr otázka zvyku a systému nakupovania.

Keď napríklad kúpim na farme celú veľkú morku, naporciujem ju a potom ju už len postupne vyťahujem z mraziaka, čo je pohodlné. Po zeleninu a ovocie vo väčšom množstve si chodíme raz za týždeň.

Niekto si nakupovanie užíva, ja nie, a ani ním netrávim veľa času. A to paradoxne aj napriek tomu, že kupujem na farmách.

Očividne tu však nejde iba o šetrenie času. Akú pridanú hodnotu majú produkty z farmy?

SkryťVypnúť reklamu

V prvom rade je to zdravotné hľadisko. Snažím sa nakupovať na farmách, ktoré sú v systéme ekologického poľnohospodárstva alebo nepoužívajú chemikálie z presvedčenia.

Druhou vecou je chuť. Každý, kto ochutnal domáce paradajky v lete zo záhrady a tie decembrové z obchodu, vie, aký obrovský je medzi nimi rozdiel.

Treťou, pre mňa veľmi dôležitou vecou je, že poznám svojich dodávateľov ako ľudí. Bola som na ich farmách, poznám ich príbehy. Vidím, že farmárky, od ktorých kupujem, tým žijú.

Každým nákupom podporujeme nejaký systém a ja dávam súhlas s tým, čo robia. Je to dôležité aj preto, aby mali perspektívu a dôvod pestovať a predávať svoje produkty a starať sa tak aj o krajinu, v ktorej žijeme.

A čo ceny? Mnohí nakupujú vo veľkých obchodných sieťach aj pre nízke ceny či akcie, vďaka ktorým veľa ušetria.

SkryťVypnúť reklamu

Cena je vždy citlivá téma a je to skôr otázka pohľadu, priorít, nastavenia sa, ale aj toho, do čoho chceme investovať peniaze.

Ak si mám napríklad kúpiť od farmárky liter muštu z odšťavených jabĺk z chemicky neošetrovaného sadu, je určite drahší ako krabicový koncentrát s ovocnou zložkou 2 % a s farbivami.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom SME4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 705
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 364
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 776
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 906
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 596
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 169
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domestikovali ich obyvatelia dnešného Peru približne pred 5000 rokmi.


a 1 ďalší

Obľubujú teplejšie polohy Slovenska.


a 1 ďalší

Čím žije slovenská permakultúra dnes?


a 1 ďalší

Sadzačka musí vyčnievať nad povrch


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu