SME
Utorok, 7. júl, 2020 | Meniny má OliverKrížovkyKrížovky
ROZHOVOR

Debničky sú na vzostupe, pomáhajú farmárom i regiónom (rozhovor)

Debničkový systém, alebo ako zohnať potraviny zblízka? Miestni farmári vás nakŕmia zdravšie.

(Zdroj: ADOBE STOCK)

Existujú viaceré možné alternatívy, ako zohnať potraviny zblízka. O tom, prečo je dobré podporovať malých farmárov a aké absurdné potraviny z akých diaľok sa predávajú v obchodoch, sme sa rozprávali so Zuzanou Gallayovou z Fakulty ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.

Začnime jedlom. Ako napríklad vyzerajú vaše obľúbené raňajky?

Najradšej mám chlieb, pokiaľ možno domáci, s domácim syrom od mojej farmárky, a so zeleninou. Tá sa druhovo mení, závisí to od sezóny. Ak sa dá, chcem vedieť, odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré jem.

Odkiaľ pochádzajú?

To závisí od sezóny. Počas sezóny kupujem zeleninu a ovocie od farmárok. Takisto aj mäso, to som v obchodnej sieti už nekupovala veľmi dlho, mám ho priamo z fariem alebo od miestneho mäsiara, ryby tiež z farmy.

SkryťVypnúť reklamu

Potraviny ako múku či cestoviny mám z malých obchodov. V každom prípade sa snažím, aby mali slovenský pôvod a ak sú dostupné, tak v biokvalite.

Kde sa začal záujem o domáce a lokálne potraviny?

Jednak som na to zvyknutá z domu. Počas rodinných osláv začínal náš dedko spoločné hodovanie vždy vymenovaním, čo na stole je dopestované zo záhradky.

Ako pubertiačku ma to nebavilo a nechápala som, s akou hrdosťou a dôležitosťou sa o tom vyjadroval. Keď som sa však ako dospelá presťahovala do paneláka, zistila som prečo. Potraviny, ktoré som kupovala v obchodoch, mi nechutili tak ako domáce.

Druhým dôvodom bolo moje tehotenstvo a obdobie materstva, keď som dojčila a pripravovala synovi prvé príkrmy. Mrkvu z obchodu odmietal a šťava z nej mu tiež nechutila. Skúšali sme rôznu zeleninu, ale zmena nastala, až keď sme prišli k našim.

SkryťVypnúť reklamu

Keď dostal na tanier domácu zeleninu, zjedol všetko. Na počiatku mojej snahy kupovať kvalitné a domáce potraviny bola teda potreba dopriať ich môjmu synovi – zdravotné hľadisko.

Predsa len môže byť pre ľudí pohodlnejšie zájsť do väčšieho supermarketu, kde zoženú všetko pod jednou strechou. Prečo ste sa rozhodli pre náročnejšiu cestu zháňania potravín?

Myslím si, že to je skôr otázka zvyku a systému nakupovania.

Keď napríklad kúpim na farme celú veľkú morku, naporciujem ju a potom ju už len postupne vyťahujem z mraziaka, čo je pohodlné. Po zeleninu a ovocie vo väčšom množstve si chodíme raz za týždeň.

Niekto si nakupovanie užíva, ja nie, a ani ním netrávim veľa času. A to paradoxne aj napriek tomu, že kupujem na farmách.

Očividne tu však nejde iba o šetrenie času. Akú pridanú hodnotu majú produkty z farmy?

SkryťVypnúť reklamu

V prvom rade je to zdravotné hľadisko. Snažím sa nakupovať na farmách, ktoré sú v systéme ekologického poľnohospodárstva alebo nepoužívajú chemikálie z presvedčenia.

Druhou vecou je chuť. Každý, kto ochutnal domáce paradajky v lete zo záhrady a tie decembrové z obchodu, vie, aký obrovský je medzi nimi rozdiel.

Treťou, pre mňa veľmi dôležitou vecou je, že poznám svojich dodávateľov ako ľudí. Bola som na ich farmách, poznám ich príbehy. Vidím, že farmárky, od ktorých kupujem, tým žijú.

Každým nákupom podporujeme nejaký systém a ja dávam súhlas s tým, čo robia. Je to dôležité aj preto, aby mali perspektívu a dôvod pestovať a predávať svoje produkty a starať sa tak aj o krajinu, v ktorej žijeme.

A čo ceny? Mnohí nakupujú vo veľkých obchodných sieťach aj pre nízke ceny či akcie, vďaka ktorým veľa ušetria.

SkryťVypnúť reklamu

Cena je vždy citlivá téma a je to skôr otázka pohľadu, priorít, nastavenia sa, ale aj toho, do čoho chceme investovať peniaze.

Ak si mám napríklad kúpiť od farmárky liter muštu z odšťavených jabĺk z chemicky neošetrovaného sadu, je určite drahší ako krabicový koncentrát s ovocnou zložkou 2 % a s farbivami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  4. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  9. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  10. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  2. Nechceli ich pustiť na pozemok
  3. Užite si sedem dobrých rokov s hypotékou
  4. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  5. V Poprade pribudnú byty, Barbora už rastie
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  7. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  8. Štart sezóny F1 je za dverami
  9. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  10. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 26 004
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 20 281
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 17 895
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 15 847
  5. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 404
  6. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 11 002
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 918
  8. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 730
  9. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 991
  10. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 856
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Zdroj Kollárovho sebavedomia

Stačí zbežný pohľad na zloženie súčasného parlamentu a je úplne jasné, že to tam bude jedno veľké Kollárovo.

Kto je sudca Truban, ktorý pustil Bödöra na slobodu

V nedeľu prišiel na súd iný prokurátor než ten, ktorý prípad dozoruje.

Sudca špecializovaného súdu Michal Truban.

Kollár podá návrh na svoje odvolanie z funkcie

SaS sa Kollárovým návrhom bude zaoberať v utorok dopoludnia.

Boris Kollár.
Dobré ráno

Dobré ráno: Nik nechápe, prečo chce Matovič koaličnú krízu

Ako eskalovala kauza okolo diplomovky Borisa Kollára.

Podcast Dobré Ráno.

Neprehliadnite tiež

Ako využiť levanduľu zo záhradky?

Ak si chcete navodiť atmosféru Stredomoria aj doma, nezabudnite na pôvabnú a voňavú levanduľu.

Jedlý les

Kvitnú posledné lipy a dozrievajú prvé slivky

Skúsili ste si už uvariť mirabelkovú pálivú omáčku?

Júl v záhrade je plný prác, ale hlavne úrody

Na čo by sme nemali zabudnúť, a aký je najteplejší mesiac v záhrade, radí profesor Hričovský.